icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

Openbaar bestuur houdt zichzelf een spiegel voor

12 mei 2005
Openbaar bestuur in Fryslân houdt zichzelf een spiegel voor
 
LEEUWARDEN - Provinciale Staten van Fryslân gaan tijdens hun vergadering op 22 juni aanstaande debatteren over de verdere aanpak van de versterking van het openbaar bestuur in Fryslân. Een voorbereidingsgroep, ingesteld door Provinciale Staten, heeft daarvoor nader onderzoek gedaan. Het college van Gedeputeerde Staten concludeerde na een zelfevaluatie van gemeenten dat het openbaar bestuur in een aantal gevallen versterkt zou moeten worden. Het college heeft daarna Provinciale Staten gevraagd om kaders en randvoorwaarden voor die versterking vast te stellen.
 
De commissie heeft na werkbezoeken bij andere provincies en gesprekken met deskundigen de conclusie getrokken dat zelfevaluatie waardevol is, maar onvoldoende is om conclusies aan te verbinden. Daarom heeft de commissie als vervolgtraject een aantal zaken nader geformuleerd als randvoorwaarde. Zo stelt de commissie dat de gemeenten en de provincie gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor de versterking van de bestuurskracht en de bestuurskwaliteit in Fryslân.
 
De commissie stelt verder voor om eens in de vier jaar de kwaliteit van de gemeentebesturen en provinciebestuur te onderzoeken en daarop aansluitend een verbeteringsslag te maken. Daarbij houden gemeenten en provincie zichzelf als het ware een spiegel voor. Ook samenwerkingsverbanden zijn verplicht een dergelijk onderzoek te doen. Voor het onderzoek moeten de overheden hetzelfde eenduidige model gebruiken. De bedoeling is om met behulp van dit model zelf zoveel mogelijk met oplossingen te komen voor de eigen bestuurlijke versterking.
 
Twee jaar na dit onderzoek wordt gekeken of de besturen een oplossing hebben gevonden voor de geconstateerde problemen en knelpunten. Hiervoor wordt een objectieve checklist gebruikt.
 
De commissie stelt voor om voor de begeleiding en de toetsing van dit onderzoek een zogenaamde visitatiecommissie in te stellen, dat wil zeggen een commissie van onderzoek. Gemeenten, provincie en samenwerkingsverbanden kunnen een beroep doen op deze visitatiecommissie voor hun eigen onderzoek, maar zijn dat niet verplicht. De overheden mogen ook een eigen visitatiecommissie instellen. Wel zal de visitatiecommissie alle onderzoeken toetsen op basis van de vastgestelde criteria. De visitatiecommissie zal onafhankelijk zijn en gefinancierd worden door de provincie.
 
Visitatie is een middel om tot versterking van het openbaar bestuur in Fryslân te komen, maar geen doel. Wanneer de uitkomsten van de visitatie en de toetsing daarvan door de visitatiecommissie onvoldoende blijken te zijn, heeft het provinciaal bestuur de verantwoordelijkheid om maatregelen te nemen. De provincie heeft daarbij een viertal gedragsalternatieven beschikbaar, variërend van “overlaten” tot “ingrijpen”.
 
Een belangrijk aandachtspunt voor de commissie is de ontwikkeling van een communicatiestrategie die gericht is op openheid en vertrouwen.
 
Bron: Provinsje Fryslân (12-05-2005)
www.fryslan.nl

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook