Overblijven op school duurder
15 sep 2005
Overblijven op school duurder
LEEUWARDEN – Tussen de middag overblijven op school wordt volgend schooljaar duurder. Vrijwilligers die nu in veel gevallen ‘zwart’ een vergoeding krijgen voor de opvang van de kinderen, moeten vanaf volgend jaar ‘wit’ betaald krijgen. Dit heeft te maken met het regeringsbesluit niet langer de ouders verantwoordelijk te laten zijn voor de tussenschoolse opvang (tso), maar de schoolbesturen zelf. Zij kunnen onmogelijk ‘zwart’ uitbetalen.
Schoolbesturen gebruiken dit schooljaar om de juiste vorm te kiezen voor de nieuw op te zetten tso. “Wij besteden de tussenschoolse opvang dit jaar uit aan de SKL Kinderopvang Leeuwarden en Nokik”, zegt J. Schaafsma. Hij is directeur van de Dr. Algraschool. Alle tien scholen van de vereniging Protestant Christelijk Basisonderwijs (PCBO) doen mee aan dat experiment. “Uitbesteden heeft het grote voordeel dat onze energie en tijd niet gaat naar het regelen van die tussenschoolse opvang. De SKL is een professionele organisatie, dus die kan de opvang zeer efficiënt regelen.”
Het is wel zo dat opvang die op deze wijze is geregeld, duurder zal zijn. Volgens directeur van de SKL M. van Hall zullen de kosten rond de 2,20 euro per dag per kind liggen. Nu liggen de ouderbijdragen tussen de 1,80 en 2,20 euro. Schaafsma: “Een negatief effect kan zijn dat sommige ouders afhaken en kiezen voor minder gewenste opvangmethodes, zoals het alleen thuis laten zijn van de kinderen of het overblijven bij andere kinderen uit de buurt.”
Recht aan arbeid
Van Hall pleit daarom voor een gelijkwaardige vergoedingsregeling voor de tussenschoolse opvang als voor de kinderopvang. “De kinderopvang wordt door ouders, werkgever en het Rijk betaald. Het Rijk stelt in het beleid dat ze nu voert voor de tso het belang van het kind niet centraal.” Betere betaling leidt volgens Van Hall ook tot een betere positie van de overblijfkracht. “Goede vergoeding doet meer recht aan de arbeid. Bovendien is werken met vrijwilligers een stuk kwetsbaarder.” Directeur Schaafsma van de Dr. Algraschool mist ook die duidelijke Haagse visie op de tussenschoolse opvang. “Het missen van doordachte regelgeving leidt tot diversiteit wat onrust geeft en dat is slecht voor de kinderen.”
Samen met de PCBO-scholen probeert de SKL de andere nadelen van de opvang te voorkomen. “Voor kinderen is het goed dat ze ‘vaste gezichten’ om hun heen hebben. Wij proberen de mensen die de tussenschoolse opvang doen ook als onderwijsassistent kunnen worden aangenomen. Hierdoor zijn ze in de middag aanwezig op de school. Hun verbondenheid met de kinderen en bekendheid met de cultuur op school wordt groter. Dat kan alleen maar goed zijn”, aldus Van Hall.
Bron: Friesch Dagblad (15-09-2005)