Plan: Caparis gaat weer winst maken
Plan: Caparis gaat weer winst maken
DRACHTEN - De samenwerking van acht Friese gemeenten met elkaar en met sociale werkplaats Caparis wrong het afgelopen jaar nogal eens. Begin 2007 lijkt de harmonie hersteld. Ook ligt er een nieuw financieel plan voor het verlieslijdende bedrijf: vanaf 2008 is het over met de rode cijfers.
Bij het laatste overleg van het Algemeen Bestuur SW-Fryslân, het samenwerkingsverband van acht Friese gemeenten, werd er weer gelachen.
Al was het alleen maar omdat voorzitter Marco Florijn, wethouder van Leeuwarden, tijdens de bijeenkomst in het gemeentehuis van Beetsterzwaag wat onder de tafel zat te tikken en daarbij een knopje vond dat hij speels een paar keer indrukte. Halverwege de vergadering kwam een bezorgd kijkende bode binnen, met de politie in het kielzog. Waarom het alarm was ingedrukt.
Ook zonder die anekdote was de sfeer aan de tafel saamhoriger dan die het afgelopen jaar soms was. Achtkarspelen, Heerenveen, de Stellingwerven, Opsterland, Smallingerland, Tytsjerksteradiel en Leeuwarden besteden samen het sociaal werk uit aan SW-bedrijf Caparis. Maar sinds de Rijksoverheid heeft aangekondigd meer financiële verantwoordelijkheid naar de gemeenten te willen schuiven, lijkt het algemeen bestuur te krap voor de acht.
Om niet op te hoeven draaien voor potentieel grote kostenposten, gingen stemmen op onder de gemeenten om alleen of in kleiner verband verder te gaan.
Maar nu lijkt de saamhorigheid voorzichtig terug te keren. Tijdens de laatste vergadering werden twee belangrijke aankondigingen gedaan. Het Algemeen Bestuur maakte bekend toch ‘in principe’ met z‘n achten door te willen gaan. Onderzoeken naar de toekomst van het werk zullen daarom steeds dát scenario voor ogen houden. Blijvende samenwerken zou een boel energie en kosten kunnen sparen, verwacht het bestuur.
Zwarte cijfers
Scheidend Caparis-directeur F. Kooiker onthulde dat Caparis de afgelopen maanden aan een plan heeft gewerkt dat laat zien hoe het bedrijf de komende jaren zal presteren als iedereen binnen boord blijft. In 2008 gaat het bedrijf dan weer zwarte cijfers schrijven. In 2011 is er weer positief eigen vermogen. Vooral detachering moet veel geld opbrengen.
Kooiker verklaart de nieuwe koers met het aantreden van nieuwe wethouders in veel gemeenten, die met een onbeslagen blik met het onderwerp omgaan. Een van hen is wethouder Florijn, ook meteen voorzitter van het overlegsorgaan. ,,In gesprekken met verschillende gemeenten ontdekte ik dat we het meer met elkaar eens waren, dan we van elkaar dachten. Daarop ben ik in gesprekken gaan aansturen.”
Bron: Friesch Dagblad (08-01-2007)