Platteland vangt klap voor leraren niet op
06 okt 2005
Platteland vangt klap voor leraren niet op
LEEUWARDEN/DEN HAAG – Er zullen hoe dan ook onderwijsbanen verdwijnen in de Randstad, en het platteland kan die klap niet opvangen. Dat verwacht CNV-onderwijswoordvoerster M. Barth.
Ze reageert daarmee op het achterstandenbeleid van minister Van der Hoeven. Die laat voortaan niet afkomst maar opleidingsniveau van de ouders bepalende factor zijn voor de vraag of scholen extra geld behoeven voor het inhalen van veronderstelde leerachterstanden bij leerlingen.
Omdat velen de vrees uitspraken dat die omslag in beleid ertoe zou leiden dat plattelandsscholen in bijvoorbeeld Fryslân en Zeeland meer geld zouden krijgen en ‘zwarte’ scholen in grote steden minder, besloot de minister deze week tot compensatie. “Hoewel de gepresenteerde gewichtenregeling een verbetering is vergeleken met eerder voorstellen, blijft het een groot bezwaar dat de minister niet bereid is structureel meer geld uit te trekken voor het onderwijsachterstandenbeleid en vasthoudt aan de budgettaire neutraliteit”, vindt Barth.
De nieuwe regeling sluit ontslagen onder personeel op zwarte scholen in de grote steden nog steeds niet uit en dat moet wel, zegt de Onderwijsbond van het CNV. “Daarvoor is meer nodig dan acht miljoen jaarlijks gedurende vier jaar.” Als dat niet gebeurt zullen er op termijn toch weer banen verdwijnen. Dat zou nog niet zo erg zijn als die meesters en juffen vervolgens aan de slag zouden kunnen op scholen in de provincie. Maar Barth betwijfelt of de volledige banen die nu in de steden zullen verdwijnen wel zullen leiden tot volledige banen op het platteland: “Hetzelfde geld moet over veel meer scholen worden verdeeld waardoor versnippering plaatsvindt.” Zij vindt dat leerlingen met achterstanden op het platteland “nu worden uitgespeeld” tegen leerlingen met onderwijsachterstanden in de stedelijke gebieden.
Wel tevreden is het CNV over het verdwijnen van de taaltoets. Dat scheelt een hoop gedoe met formulieren en papieren, aldus de bond.
Bron: Friesch Dagblad (06-10-2005)