Politici aan bureau gekluisterd door dualisme
16 sep 2005
Politici aan bureau gekluisterd door dualisme
LEEUWARDEN – De invoering van dualisme heeft de provinciepolitiek niet dichter bij de burger gebracht, zoals de bedoeling was. Statenleden zitten te veel in het provinciehuis en er wordt meer in plaats van minder vergaderd. Dat blijkt uit een evaluatie van twee jaar dualisme door gedeputeerden, Statenleden en ambtenaren onder leiding van CdK Nijpels.
Vooral de volksvertegenwoordigende rol van de Statenleden komt niet uit de verf. De bedoeling was dat ze meer in contact zouden komen met de burger, maar de praktijk heeft tot een omgekeerde situatie geleid. “Er wordt méér vergaderd, er zijn méér stukken met als gevolg dat de politiek zich meer naar binnen richt”, aldus Nijpels.
Ook de andere twee taken van de regionale parlementariërs komen onvoldoende van de grond. De controlerende rol moet aangescherpt. Zo blijkt dat Statenleden nauwelijks iets met jaarverslagen doen. “Die worden voor kennisgeving aangenomen en verdwijnen op de grote stapel.”
De kaderstellende rol heeft net als in de gemeenten en de andere provincies alleen maar tot verwarring geleid. “Men wist niet wat het was. Dat heeft de discussie over dualisme in de negatieve zin van het woord geïnfecteerd”, aldus Nijpels, die Den Haag daarvan de schuld geeft, omdat de kaderstellende taak nog steeds niet bij wet is bekrachtigd. “Typisch Den Haag, iets voor tweederde invoeren.”
Er is een cultuuromslag nodig, die pas mondjesmaat is gemaakt. “Maar wie denkt dat je een cultuur die in honderdvijftig jaar is opgebouwd in twee jaar kan veranderen, is naïef of dom.”
De werkgroep doet verschillende voorstellen om die cultuuromslag te kunnen maken. Zo moeten de gedeputeerden en Statenleden af van de gedachte dat zij verschillende belangen dienen. Ook moeten de Statenleden meer op hoofdlijnen debatteren en zich niet verliezen in details en moeten gedeputeerden ook de bereidheid tonen het politieke mandaat van Statenleden te respecteren. Daarnaast moeten de Staten van een vergader- naar een debatcultuur, en moeten ze minder neigen naar consensus. Zonder dat te verwarren met scoringsdrang, wat weer leidt tot naar binnen gerichte politiek. De partijen hebben daar ook een verantwoordelijkheid in, vindt Nijpels.
Tot slot moeten de Statenleden de burgers in levenden lijve ontmoeten. “Hun kennis moet voortvloeien uit contact met de burger en niet uit nota’s”, aldus Nijpels. Dit alles moet de provinciepolitiek dichterbij de burger brengen, al zal deze bestuurslaag volgens Nijpels nooit structureel spannend worden.
Bron: Friesch Dagblad (16-09-2005)