Politie krijgt elf teams in plaats van zes districten
13 mei 2005
Politie Fryslân krijgt elf teams in plaats van zes districten
Leeuwarden – De politie Fryslân krijgt een nieuwe organisatie. Het Regionaal College, de 31 burgemeesters, stemde gisteren in met de reorganisatie. De zes districten verdwijnen. In plaats daarvan komen elf basisteams. De teams staan volgens de korpsleiding “dichter bij de burger”. De reorganisatie, de derde in tien jaar tijd, moet onder meer leiden tot minimaal twintig agenten meer op straat.
In 2007 moet het politiekorps 1472 medewerkers tellen. Ongeveer 70 procent van hen zou uitvoerend politiewerk moeten doen. De reorganisatie moet leiden tot minimaal twintig extra agenten op straat, doordat een dure laag districtsmanagers verdwijnt.
Alleen de zeven gemeenten uit de Zuidwesthoek stemden tegen de reorganisatie, omdat zij het niet eens zijn met de indeling van de teams. In plaats van twee teams (Sneek en Wymbritseradiel, en Wûnseradiel, Littenseradiel, Bolsward, Nijefurd en Gaasterlân/Sleat), hadden ze liever samen één team gevormd. Brok (Sneek) noemde de indeling een ondermijning van de voorgenomen verregaande bestuurlijke samenwerking in Zuidwest-Fryslân. Korpsbeheerder Dales zag het probleem niet, omdat de beide teams in de toekomst gewoon met elkaar kunnen samenwerken.
De Zuidwesthoekgemeenten kregen geen steun, omdat de meeste andere burgemeesters vonden dat het team dan te veel ging lijken op het oude district. Een verzoek van de NOFA-gemeenten (Dongeradeel, Kollumerland, Dantumadeel en Achtkarspelen) om in één team te kunnen opereren werd wel gehonoreerd. Ze vormen nu een team met Ameland en Schiermonnikoog. Kollumerland en Achtkarspelen waren aanvankelijk aan Tytsjerksteradiel gekoppeld.
Schadd (Boarnsterhim) voelt zich de dupe van de reorganisatie. Boarnsterhim is ingedeeld bij Tytsjerksteradiel terwijl het lokale korps nu samenwerkt met Leeuwarden. Volgens Schadd zal de nieuwe indeling ten koste gaan van de basiszorg, omdat de regio groter wordt en de aanrijdtijden daardoor langer. Dales gaf de garantie dat dat niet het geval zal zijn. Hij wees erop dat de huidige indeling bij Leeuwarden onlogisch is gezien het verschil in problematiek in beide gemeenten.
Haveman (Franekeradeel) maakte zich namens het kleinste team (het Bildt, Ferwerderadiel, Menaldumadeel en Leeuwarderadeel) zorgen over de bezetting van 35 politiemensen. Dales deed prompt de toezegging dat het team met drie extra mensen zal worden versterkt, dat zal ten koste gaan van de twintig extra ‘agenten op straat’.
Probleem niet opgelost
Tijdens de vergadering werd duidelijk dat de reorganisatie niet direct het grote probleem van de Friese politie oplost. Polderman (Tytsjerksteradiel) schetste dat in zijn situatie in een team van op papier dertig politiemensen voor de uitvoering er daadwerkelijk twintig aan politiewerk toekomen. De rest is met de TOR (Tijdelijke Ouderen Regeling), op districtsniveau werkzaam of volgt een opleiding. Bovendien wordt een steeds groter deel van de werknemers te oud voor nachtdiensten. Korpsbeheerder Dales herkende de problematiek. Hij zei dezelfde ervaringen in Leeuwarden te hebben. Het punt komt in een volgende vergadering aan de orde.
Korpschef F. Wagenaar maakte nog bekend dat de politie met goedkeuring van de OR een pilot is begonnen met slechts negen agenten in de noodhulpverlening. De bezetting van de nachtdienst blijft gelijk. De KLPD voert taken dit jaar nog hetzelfde uit, verklaarde Wagenaar verder. De controle op het water was per 1 mei opgezegd, waardoor de politie Fryslân die weer op haar bord zou krijgen. De Friese korpsleiding heeft de eenzijdige opzegging “onaanvaardbaar” genoemd.
Reden voor de derde reorganisatie in tien jaar tijd is dat de korpsleiding in de nieuwe structuur beter denkt te kunnen voldoen aan de prestatiecontracten met het Rijk. Ook wordt door de korpsleiding gezegd dat de politie weer dichter bij de burger moet komen te staan. In het nieuwe model krijgen tachtig medewerkers de taak van buurtagent
Bron: Friesch Dagblad (12-05-2005)