Politie pakt bezetting aan
04 mrt 2005
Politie pakt bezetting aan
Dokkum – De politie Fryslân heeft tijdelijk de vacaturestop opgeheven voor bureaumedewerkers. De dienstverlening aan burgers dreigde ondermaats te worden. De problemen doen zich vooral voor in het district Noordoost-Fryslân, waar de steunpunten Kollum, Surhuisterveen en Zwaagwesteinde al enkele maanden gesloten zijn.
Het district Noordoost mag van de korpsleiding drieënhalve formatieplaatsen voor de Brede Publieksopvang (BPO) opvullen. BPO-medewerkers zijn bureaumedewerkers die burgers te woord staan, zij nemen onder meer aangiftes op. Dat zegt districtschef S. Brink. Volgens hem zijn ook in andere districten problemen met de bezetting van bureaus en is ook daar de vacaturestop op BPO’ers door de korpsleiding opgeheven. Voorlichters van de politie kunnen daar geen mededelingen over doen.
De politie Fryslân hanteert al bijna een jaar een vacaturestop, die naar verwachting tot eind 2006, begin 2007 duurt. Door de sluiting van veel asielzoekerscentra moet de politie het aantal formatieplaatsen terugbrengen van een kleine 1700 vorig jaar tot 1472 in 2010.
Het district Noordoost is door de vacaturestop bij de politie Fryslân in de problemen geraakt. In het district zijn de laatste maanden enkele agenten vertrokken en zijn ook langdurig zieken. De steunpunten in Kollum, Surhuisterveen en Zwaagwesteinde zijn de afgelopen maanden om die reden gesloten. Alleen op afspraak kunnen de bureaus nog worden gebruikt, maar ook dat gebeurt in de praktijk nauwelijks. “Het is een capaciteitsprobleem. Of de bureaus bezetten, of een man minder op straat”, aldus teamchef Achtkarspelen R. Boxum. Het teambureau in Buitenpost is minimaal bezet.
Of de bureaus weer open gaan kan districtschef Brink nog niet zeggen. Dat gebeurt pas wanneer vaststaat dat de bureaus ook structureel open kunnen blijven. Uit een herberekening van de plaatsen en de taken moet dat blijken. Brink wil namelijk ook weer meer buurtagenten.
De steunpunten waren tot een klein half jaar geleden twee dagdelen per week open voor spreekuur. Daar werd volgens Boxum “heel, heel weinig gebruik van gemaakt”. De politie heeft volgens Brink weinig klachten ontvangen over de gesloten bureaus, maar hij voegt daar meteen aan toe dat er ook gewenning kan zijn opgetreden omdat de bureaus zo slecht bezet zijn. Volgens G. Bosgraaf-Veenstra van Vereniging Plaatselijk Belang regent het in Kollum klachten. “It is dochs ferskriklik dat in doarp mei hast seistûzen ynwenners gjin buro, lit stean in plysjepost hat.” Het grieft haar dat het bureau destijds stilletjes gesloten is, ook al is dat misschien tijdelijk. Toen het bureau nog wel bemand was kwam het volgens haar ook dikwijls voor dat er tijdens de openingstijden niemand was. “Dan kinne se sizze dat der gjin ien komt. Mar as der gjin ien is, dan bliuwe jo fansels wei.”
Voor aangiftes moeten Kollumers naar Buitenpost. Volgens Bosgraaf-Veenstra laten een hoop Kollumers het er nu bij zitten. Tijdens schoolvakanties is Buitenpost met de bus niet eens bereikbaar. Bij haar zelf was onlangs de glasbak gestolen. Ze kon van de gemeente alleen een nieuwe krijgen, als ze aangifte deed. “Dus we moasten wol nei Bûtenpost, mar oars soe ik it net dwaan.”
Voorzitter J. Bergsma van de Vereniging voor Dorpsbelang Zwaagwesteinde heeft begrip voor het onbezette steunpunt. Hij ziet liever agenten dan een bureau in zijn dorp. “Ik heb liever dat ze patrouilleren, en met de huidige bezetting gebeurt dat al te weinig. Als je nu ziet wat voor baldadige jeugd elke dag rondhangt in het winkelcentrum, dan winkel je niet meer met plezier”, vindt Bergsma. Volgens hem heeft de praktijk bewezen dat er geen behoefte aan het bureau is. “Zolang de politie per telefoon goed bereikbaar is, is dat overbodig.”
Door de capaciteitsproblemen heeft het district Noordoost volgens Brink ook heel kritisch moeten kijken naar deelname aan allerlei overlegorganen. Hij bestrijdt echter de stelling van het dorpsnetwerk Surhuisterveen dat de agenten zich bewust terugtrekken uit dit soort netwerken, omdat preventie niets zou opleveren voor het prestatiecontract. “Juist met preventie kun je scoren bij het publiek. Dan krijg je namelijk hoge scores op punten als veiligheidsgevoel en woongenot in de publieksonderzoeken.”
Brink hecht meer waarde aan de uitkomst van dergelijke enquêtes dan aan jaarlijks stijgende aantallen bekeuringen, zegt hij. De vraag vanuit het dorp Surhuisterveen is of hij daar onder de huidige prestatieafspraken genoeg ruimte voor krijgt van zijn superieuren. Afrekenen op objectieve aantallen lijkt immers het beleid? “Zeker zijn cijfers belangrijk, maar er is geen chef, al is het de minister-president, die ontevreden over de prestatie kan zijn, als de burgers de politiezorg waarderen.”
Mochten de steunpunten in Kollum, Zwaagwesteinde en Surhuisterveen weer open gaan voor publiek, dan zal dat nog minimaal twee maanden duren, zegt Brink.
De politie Fryslân gaat in de berichtgeving krampachtig om met de voor de politie gevoelige materie. Woordvoerders strooien met tegenstrijdige berichtgeving. Voorlichters van de politie kunnen niet zeggen of in de andere vijf Friese districten ook agenten voor de brede publieksopvang worden aangenomen. In de Leeuwarder wijk Bilgaard heeft de politie ook een steunpunt gesloten.
Bron: Friesch Dagblad (04-03-2005)