icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

Politietop moet plan herschrijven

26 mrt 2005
Politietop moet plan herschrijven
 
LEEUWARDEN - Korpschef Foeke Wagenaar van de Friese politie kan zijn mouwen opstropen. Hij moet het reorganisatierapport voor zijn politiekorps zo herschrijven dat de meeste burgemeesters in Friesland zich er in kunnen vinden. Dat wordt nog een lastig karwei, want donderdag kreeg hij voor zijn reorganisatieplan bij geen van de Friese burgemeesters de handen op elkaar. 

Het rapport hinkt op twee gedachten, stelde Remco Heite van Weststellingwerf vast. Enerzijds is er de schaalvergroting en meer regionale sturing, waarbij de top wordt gehalveerd en een managementlaag verdwijnt. Maar anderzijds is er de schaalverkleining, waarbij de teams zo worden ingericht dat de politie dichter bij de burger komt. 

Vooral over dat laatste hebben de burgemeesters grote twijfels. Om het contact met de inwoners van deze provincie te verbeteren, stelde Wagenaar de burgemeesters tenminste tachtig wijkagenten in het vooruitzicht. “Dat is een prachtige doelstelling, maar waar die vandaan moeten komen, ontgaat me geheel”, aldus Bert Kuiper (Skarsterlân). “Met de huidige bezetting is het voor de politie al moeilijk om de normale dienst te draaien.” 

Theunis Piersma (Wûnseradiel) typeerde de Friese politie met de tekst, die te lezen is op een tegeltableau in de hal van het Leeuwarder NS-station: “De minsken wolle ornaris wêze hwer't se net binne”. “Sa is it mei de plysje ek, want it is nei 1994 en 1998 al de tredde reorganisaasje.” 

Bij de vorige keer dat het politiekorps over de kop ging werden de zestien basiseenheden opgeheven ten faveure van de huidige zes districten. Nu wordt voorgesteld de districten weer op te heffen en terug te keren naar 'teams voor basispolitiezorg', dit keer elf in totaal. “Soks stiet gau op papier, mar om it werklik ynfierd te krijen is in oar ferhaal”, aldus Piersma. 

Waarom niet lokaal redeneren en pas dan regionaal, vroeg hij zich hardop af. Dus niet praten over tachtig buurtagenten, maar over “allinnich mar buurtaginten, dy't by need ek oars oproppen wurde kinne”? 

De kritische vragen en kanttekeningen waren zo talrijk dat korpsbeheerder Geert Dales de discussie vroegtijdig afbrak. Over de gebiedsindeling werd al niet eens meer inhoudelijk gesproken. 

Wel werd al duidelijk dat Skarsterlân er weinig voor voelt om een team te vormen met Lemsterland, terwijl de indeling van Boarnsterhim bij het koppel Sneek / Wymbritseradiel evenzeer als “ongewenst” werd getypeerd. 

Waarnemend burgemeester Gerrit Jan Polderman schreef de korpschef daar al eerder een brief over, maar dat was voor Wagenaar geen reden om de indeling te wijzigen. Ook het loskoppelen van de Waddeneilanden, die toegevoegd worden aan Harlingen / Franekeradeel of Dongeradeel / Dantumadeel, stuit op verzet. 

Toch was er ook nog een complimentje. “Mooi dat er geen dure externe bureaus zijn ingehuurd, maar dat de korpsleiding zelf de verantwoordelijkheid heeft genomen”, aldus Jo Bosma (Lemsterland). Het was voor Wagenaar nog minder dan een schrale troost. 

Bron: Leeuwarder Courant (26-03-2005)
www.leeuwardercourant.nl

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook