Pomphouders willen lagere brandstofprijs
26 jul 2005
Pomphouders willen lagere brandstofprijs
DEN HAAG (GPD) - Minister Zalm moet de prijs van benzine en diesel verlagen. De ANWB, de Rai en de garage- en pomphouders doen een beroep op de bewindsman om de automobilist te ontzien. Marktleider Shell verhoogde vanochtend opnieuw de brandstofprijs.
De ANWB bepleit een tijdelijke verlaging van de brandstofaccijns. In een brief aan Zalm (financiën) schrijft ANWB-directeur Van Woerkom dat "veel leden die nu van vakantie terugkeren, vraagtekens zetten bij de grote prijsverschillen met Duitsland en Frankrijk." Volgens de ANWB hoeft de prijs van autobrandstof niet per se naar beneden, maar kan ook worden gedacht aan verlaging van de wegen- of aankoopbelasting voor auto's om de automobilist te ontzien.
Door de spanning op de wereldmarkt heeft de prijs van ruwe olie de afgelopen maanden alle records gebroken. Een vat olie kostte gisteren 58,27 dollar. Marktleider Shell hanteerde gisteren een adviesprijs van 1,405 euro voor een liter euro 95. Diesel kostte gisteren iets meer dan een euro (1,045 euro) per liter.
Al ongeveer twee weken is er fel protest tegen de hoge prijzen. Uit onderzoek van Maurice de Hond blijkt dat driekwart van de Nederlanders de hoge prijzen beu is. Eén op de vijf automobilisten laat de auto vaker staan. Een nieuwkomer als Tango, een keten van 75 onbemande pompstations, voerde zaterdag actie en gaf het 'kwartje van Kok' (een impopulaire verhoging van de benzineprijs in 1991) terug.
De organisatie United Consumers, waarbij 180.000 benzine- en dieselrijders zijn aangesloten, houdt een handtekeningenactie tegen de hoge prijzen. De handtekeningen moeten voor prinsjesdag op het bureau van Zalm belanden. Er zijn er al 80.000 binnen. Directeur Van Selms wil dat de prijzen worden bevroren. "Je kunt naar de oliemaatschappijen wijzen, maar dat helpt onvoldoende. Hét probleem zit 'm in de prijsopbouw van de benzine, en dan vooral het aandeel van de overheid." Volgens Van Selms gaat ongeveer tweederde naar de staatskas.
De Branche Behartiging Tankstations (BBT), onderdeel van de bond van garagehouders Bovag, adviseert haar leden om op de kassabon de tekst 'tweederde van de benzineprijs gaat naar de staat' te zetten. Beta, een organisatie van zelfstandige pomphouders, wil dat het kwartje van Kok aan de automobilist wordt teruggegeven.
Volgens het ministerie van financiën neemt het aandeel van de belastingen in de brandstofprijzen af naarmate die verder stijgt. Ook verwijst het ministerie naar Duitsland, waar nog meer belasting wordt geheven over de brandstofprijs.
Bron: Leeuwarder Courant (26-07-2005)