Prijzen in Friese zorg stijgen snelst
23 sep 2005
Prijzen in Friese zorg stijgen snelst
LEEUWARDEN - De vrije onderhandelingen tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars over de prijs van behandelingen hebben die zorg fors duurder gemaakt. In Friesland is die stijging met 13 procent veruit het sterkst. Zorgverzekeraars zijn hierdoor in totaal circa €60 miljoen extra kwijt. Dat staat in een inventarisatie van het College Tarieven Gezondheidszorg.
Verzekeraars en ziekenhuizen onderhandelen sinds afgelopen februari over de prijzen voor 10 procent van de ingrepen. Het gaat daarbij om geplande zorg als staaroperaties en knieoperaties. Het was de bedoeling ziekenhuizen ertoe aan te zetten goedkopere zorg te leveren, maar het tegendeel lijkt het geval.
De verschillen zijn groot. De Drentse ziekenhuizen zijn het goedkoopst met een stijging van gemiddeld 1 procent, de Friese het duurst (13 procent).
In Friesland is De Friesland Zorgverzekeraar de dominante partij met veruit de meeste verzekerden, maar dit heeft niet geleid tot lagere prijzen. Heeft De Friesland dan niet goed onderhandeld?
“We hebben op dat deel van de zorg iets laten liggen, maar op die andere 90 procent hebben we het wel goed gedaan. De totale kosten stijgen hier niet sneller dan landelijk”, reageert Hans Feenstra, directievoorzitter.
Hij zegt er wel goed naar te kijken waarom Friesland er zo uitspringt. Het leidt in ieder tot scherpere onderhandelingen volgend jaar. De premies gaan niet direct omhoog. “Het gaat maar om een klein deel van de zorg.”
Wander Blaauw van het MCL verwacht niet dat patiënten nu naar andere ziekenhuizen hollen. “We hebben met bijna alle verzekeraars contracten gesloten, dus iedereen kan hier worden geholpen.”
Hij erkent wel dat het MCL wat duurder is doordat het ziekenhuis gemiddeld meer verpleegdagen heeft. “We zullen patiënten in de toekomst wat sneller naar huis sturen als dat kan.”
Volgens hem wreekt zich dat de Friese aanbieders heel snel klaar waren met de onderhandelingen. “Anderen hebben naar ons gekeken en zijn soms zelfs onder de kostprijs gaan zitten.”
Bron: Leeuwarder Courant (23-09-2005)