Provinciecrisis niet nader onderzocht
Provinciecrisis niet nader onderzocht
Leeuwarden - Er hoeft geen nader onderzoek te worden gedaan naar de gang van zaken rond de tijdelijke huisvesting van de provincie Fryslân. Dat vindt althans een meerderheid van de fractievoorzitters van Provinciale Staten. Ze vinden dat er genoeg onderzoek is gedaan. Volgens de SP ontlopen Provinciale Staten hun verantwoordelijkheid.
Uit een accountantsrapport is vorig jaar gebleken dat bij de tijdelijke huisvesting van de provincie aan de Snekertrekweg eigen regels op het gebied van aanbestedingen zijn overtreden en mandaten zijn geschonden. Vooral algemeen directeur J. Wibier moest het op een aantal vlakken ontgelden. Naar aanleiding van de affaire stapten drie gedeputeerden op.
In een motie vroeg de SP destijds om een integraal onderzoek te starten, ten einde transparantie te verschaffen over de totale gang van zaken tijdens het project tijdelijke huisvesting. De motie werd door alle fracties gesteund; alleen zeven individuele Statenleden van het CDA stemden tegen.
De CDA-fractie vindt nu dat er voldoende is onderzocht. PvdA-fractievoorzitter B. Versteeg is ook van mening dat er geen nader onderzoek hoeft te worden gedaan.
,,Onbegrijpelijk”, vindt een onthutste SP-fractievoorzitter A. van de Kolk de houding van zijn collega-fractievoorzitters. ,,Want er is nog steeds geen nader onderzoek gepleegd. Feitelijk is er alleen een verzoek gedaan aan de Noordelijke Rekenkamer om een onderzoek te doen. Die heeft aangegeven dat niet te kunnen of willen doen.”
De fractie van de PvdA moet overigens nog haar standpunt bepalen en kan van mening verschillen met fractievoorzitter Versteeg. Volgens Versteeg is de motie in elk geval wel degelijk uitgevoerd. ,,De Rekenkamer heeft gezegd dat zij zich niet de aangewezen partij voelt om onderzoek te doen naar de bestuurscultuur op het provinciehuis, maar de rekenkamer heeft ook gezegd dat zij weinig toegevoegde waarde verwacht van een nader onderzoek. Er werden nog wel wat aanvullende vragen voorgesteld. Daarop hebben we antwoord gekregen van Gedeputeerde Staten.”
Naar de schijn van vriendjespolitiek en belangenverstrengeling is bijvoorbeeld geen uitvoerig onderzoek gedaan. Ook is niet onderzocht of er sprake is van een bepaalde werk- en bestuurscultuur op het provinciehuis, waar het niet zo nauw met de regels genomen zou worden. Gedeputeerde Staten menen dat er geen sprake is van structureel negeren van de regels. Hooguit bij andere grote projecten zijn soortgelijke fouten gemaakt, die dan vaak aan interims van buitenaf toe te schrijven zouden zijn. Gedeputeerde Staten hebben al enige maatregelen genomen na de huisvestingsaffaire om herhaling van fouten te voorkomen.
Naar aanleiding van de tijdelijke-huisvestingaffaire stapten afgelopen mei de gedeputeerden Baas, Ploeg en Bijman op. De drie waren het niet eens met een motie van treurnis die een meerderheid van Provinciale Staten (alleen de VVD was tegen) had ingediend. Ze erkenden dat er fouten waren gemaakt, maar vonden die niet ernstig genoeg voor een motie van treurnis.
Bron: Friesch Dagblad (03-12-2007)