icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

Raad van State kritisch over ‘ljipaaisykjen’

14 sep 2005
Raad van State kritisch over ‘ljipaaisykjen’
 
DEN HAAG - De Raad van State zette gisteren tijdens een rechtszitting scherpe kanttekeningen bij de spelregels die de provincie Fryslân en de Bond van Friese Vogelbeschermings Wachten (BFVW) gebruiken bij het rapen van kievitseieren.
 
“Is het niet gemakkelijk de hand te lichten met het maximale aantal kievitseieren dat per persoon geraapt mag worden”, vroeg een van de rechters aan de vertegenwoordiger van de provincie Fryslân. De rapers mogen volgens de Vogelrichtlijn maar kleine aantallen mee naar huis nemen maar controle daarop lijkt onmogelijk.
 
“Alle eieren moeten genoteerd worden”, zei de provincievertegenwoordiger. Dat ontlokte de bestuursrechter van de Raad van State de opmerking dat alles dan kennelijk staat of valt met de eerlijkheid van de mens. “Want bij de aanhouding van een raper weet je natuurlijk niet hoeveel eieren hij op andere dagen mee naar huis heeft genomen.”
 
Ook over de verplichting tot nazorg had de Raad van State gisteren vragen. Want hoe controleert de BFVW, die met goedvinden van de provincie de eierzoekkaarten aan de deelnemers verstrekt, dat de nesten door de rapers worden gemarkeerd zodat vernieling wordt voorkomen? Volgens de BFVW krijgt een betrapte raper het volgende jaar geen kaart meer. Honderd tot tweehonderd mensen zou vorig jaar een kaart zijn geweigerd.
 
In 2003 werden door bijna zesduizend personen ruim 25.000 eieren geraapt. Gisteren voerden zowel de voor- als tegenstanders van het kievitseierenrapen bij de Raad van State een hoger-beroepszaak tegen een uitspraak van de bestuursrechter in Leeuwarden. Die blokkeerde in maart dit jaar op verzoek van de Faunabescherming een vijfjarige ontheffing voor het verbod op eierrapen. Zowel Faunabescherming als de provincie en de BFVW gingen in hoger beroep bij de Raad van State.
 
Hof Luxemburg
Volgens de provincie lijden de kieviten ( ljippen ) er niet onder omdat ze meerdere legsels per periode hebben. Maar Faunabescherming stelt dat de eerste legsels de beste en de sterkste zijn en dat het rapen de kievitstand dus wel degelijk aantast. Maar vooral de grutto ( skries ) zou te lijden hebben van de eierrapers omdat die wordt opgeschrikt en maar één legsel heeft. Uitspraak volgt naar verwachting over zes weken.
 
Bestuurslid H. Kalsbeek van de BFVW, die gisteren als getuige-deskundige aantrad, wacht de uitspraak van de Raad van Staterechter rustig af. Volgens hem kan de uitspraak ook wel twaalf weken duren. Het is zelfs niet uitgesloten dat de Raad van State nog advies vraagt aan het Hof van Justitie in Luxemburg, veronderstelt hij. “As dat lêste it gefal is, kin it noch wol twa, trije jier duorje. Dat soe ferskriklik wêze”, aldus Kalsbeek.
 
Bron: Friesch Dagblad (14-09-2005)

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook