icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

Raadscommissie: 'Advertenties in De Feanster'

15 okt 1981

uit: De Feanster van 15-10-1981


In tegenstelling tot voorstel B. en W.

 

Raadscommissie Financiën wil gemeentelijke advertenties in De Feanster

 

Buitenpost - Afgaande op het advies van de raadscommissie Financiën zullen de gemeentelijke advertenties in de toekomst alleen nog maar in ‘De Feanster’ worden geplaatst. Op dit moment is het zo dat de advertenties zowel in het blad ‘Huis-aan-Huis’ van de ‘Kollumer Courant’ als in ‘De Feanster’ worden geplaatst.

Het college van burgemeester en wethouders komt uit oogpunt van bezuinigingen voor de raadsvergadering van volgende week met het voorstel om in de toekomst de gemeentelijke advertenties (aankondigingen commissievergaderingen, aanvragen voor Hinderwetvergunningen, bouwvergunningen e.d.) enkel nog in de huis-aan-huis editie van de ‘Kollumer Courant’ te plaatsen. Dat schoot echter bij de meeste raadsleden in het verkeerde keelsgat. Vooral met de argumentatie van burgemeesters en wethouders om voor plaatsing van de gemeentelijke advertenties het blad ‘Huis-aan-Huis’ te kiezen, werd in twijfel getrokken.

 

Leesdichtheid belangrijk
Burgemeester en wethouders stellen in hun voorstel dat de leesdichtheid van de huis-aan-huiskrant van ‘De Kollumer’ in de gemeente Achtkarspelen groter is dan de leesdichtheid van ‘De Feanster’. ,,Betrekkelijk kortgeleden heeft ‘De Feanster’ het karakter van een meer volwaardig nieuws- en advertentieblad gekregen, maar het is de vraag of deze koerswijziging een grote invloed zal uitoefenen op de leesdichtheid in een groot deel van de gemeente”, aldus het college. Daarom geeft men de voorkeur aan adverteren in het blad ‘Huis-aan-Huis’, ondanks dat zulks op jaarbasis voor de gemeente 2000 gulden duurder zal zijn.

‘Gelegenheidsmotief’
,,Een gelegenheidsmotief” noemde CDA-fractievoorzitter B. W. Dijkstra het argument van B. en W. dat de leesdichtheid van de huis-aan-huiskrant van ‘De Kollumer’ groter zou zijn dan de Feanster. “Heeft men dat wel onderzocht? Bovendien is de Feanster in opgang en een blad dat in onze gemeente uitkomt. De Feanster voldoet aan de eisen want de advertenties hoeven alleen onder de mensen in onze gemeente te worden verspreid.”

Werkgelegenheid
Bovendien wees de heer Dijkstra op het werkgelegenheidsaspect dat hiermee annex is. ‘De Feanster’ wordt gedrukt bij drukkerij Kuipers in Surhuisterveen en de verspreiding van het blad wordt verzorgd door een sinds kort in Surhuisterveen aanwezig verspreidingsbureau.

 

Namens de PvdA-fractie sloot de heer G. Leune zich bij de heer Dijkstra aan. Hij wees er in zijn betoog voorts op dat het blad ‘Huis-aan-Huis’ van de ‘Kollumer Courant’ in de eerste plaats een advertentie- en in mindere mate een nieuwsblad is. ,,Het college heeft de Feanster meteen gedegradeerd tot een tweederangskrant omdat de Kollumer een abonneekrant is”, vond de heer Leune.

 

Dat laatste werd met klem bestreden door de heer Siegersma. ,,U hebt mij niets horen zeggen over een tweederangskrant. Het gaat om de leesdichtheid en ‘De Feanster’ is zeker geen tweederangskrant. Advertenties komen volgens ons in ‘De Kollumer’ effectiever over.”

 

De heer R. Brandenburg (VVD) zei te kiezen voor het B. en W.-voorstel. ,,‘De Feanster’ wordt niet bezorgd op honderd meter afstand van de openbare weg. Ik vermoed dat ‘De Kollumer’ wel huis-aan-huis ver- schijnt.” Wat dat laatste betreft wees de heer Leune erop dat hij geen huis-aan-huis editie van ‘De Kollumer’ aan de Koaiwei in Surhuizum ontvangt.

naar tweede kolom

‘Pico Bello’
,,Mijn keuze valt heel duidelijk op ‘De Feanster’ ”, stelde de heer P. Boersma (GPV). Hij onderschreef de argumenten welke door de heer Dijkstra naar voren werden gebracht en voegde daar aan toe dat ‘De Feanster’ de laatste tijd belangrijk is verbeterd.

,,Ik heb de Kollumer altijd hoog gehouden en doe dat nog, maar we moeten wel duidelijk onderscheid maken tussen de abonneekrant en de huis-aan-huis editie. Dat is maar een betrekkelijk klein iets. De Feanster is inderdaad een volwaardig nieuws en advertentieblad geworden. De advertenties van de gemeente worden altijd correct gesteld en we kunnen bovendien 2000 gulden meer bezuinigen.”

 

,,Het nieuwe jasje van ‘De Feanster’ vind ik pico bello”, aldus de heer Boersma. ,,In Drogeham wordt ‘De Feanster’ erg goed gelezen. Dat is het centrum van de gemeente en dat geeft het gemiddelde erg goed aan…”

 

Buitenbeentje
Als ‘buitenbeentje’, zoals hij zichzelf bestempelde, nam de CDA’er D. Teitsma nog geen definitief punt in. ,,Ik weet dat veel ongenode bladen, folders ed. vluchtig worden gelezen. Daarom geef ik op dit moment de voorkeur aan de ‘Kollumer Courant’. Omdat het een abonneekrant is wordt dat blad beter gelezen. De kwaliteit van de krant zal in beide gevallen wel goed zijn, maar ik neig naar ‘De Kollumer.”


Wethouder P. Siegersma bracht in zijn beantwoording naar voren dat het nieuws dat in ‘De Feanster’ wordt gebracht in de eerste plaats betrekking heeft op Achtkarspelen, terwijl het nieuws in ‘De Kollumer’ breder van opzet is. ,,Er is bepaalde motivering gegeven waar je verschillend over kunt denken.” Wel was hij het met de raadsleden eens, dat ongeacht welke krant de gemeentelijke advertenties krijgt, de garantie moet worden gegeven dat het blad ook werkelijk overal wordt bezorgd.

Duidelijk standpunt
Uiteindelijk bleven alle raadsleden bij hun reeds ingenomen standpunt, wat betekent dat de commissie Financiën de gemeenteraad zal adviseren voor ‘De Feanster’. Alleen de heer Brandenburg koos onmiddellijk voor de huis-aan-huis editie van ‘De Kollumer’, terwijl de heer Teitsma een lichte voorkeur voor die krant bleef houden. De anderen zeiden ‘nee’ tegen het collegevoorstel, dat vanmiddag in de commissie Algemene Zaken en Openbare Orde wordt behandeld.

(13-10-1981)

 

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook