icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

Reiziger in onrendabel gebied moet bijbetalen

19 mei 2005
Reiziger in onrendabel gebied moet bijbetalen
 
Leeuwarden – Wie vanuit de dorpen met de bus wil reizen moet vanaf 2007 per rit twee euro bijbetalen als hij of zij in een gebied woont waar het niet rendabel is een buslijn te handhaven. Een taxibusje brengt de reiziger dan vanaf een halte naar een halte waar de bus nog wel komt. In Fryslân wonen bijna 50.000 mensen in zo’n gebied.
 
Een kleine meerderheid van Provinciale Staten (CDA, VVD, FNP, Gemeentebelangen Friesland en OFS) ging gisteren akkoord met de invoering van dit nieuwe systeem voor het busvervoer. Pogingen van de PvdA om de busvoorziening in genoemde gebieden straks snel weer op een normaal peil te brengen, kregen net niet voldoende steun. CDA, VVD en FNP vertrouwen op marktwerking in het openbaar vervoer. Daar waar vraag is naar busvervoer, zullen bussen rijden.
 
Vorig jaar juni diende de verschraling van het busvervoer in Fryslân zich al aan. Provinciale Staten besloten toen de rijksbezuiniging van drie miljoen euro op het openbaar vervoer niet met provinciale middelen te compenseren. Vervolgens stelden Gedeputeerde Staten voor de onrendabele buslijnen op het platteland op te heffen. Dat ging Provinciale Staten iets te ver. Dorpen met 250 inwoners of meer moeten bereikbaar blijven per openbaar vervoer. Als alternatief is het systeem met A-, B- en C-lijnen uit de bus gekomen. Op A-lijnen wordt op werkdagen tussen 7.00 en 23.00 uur minimaal tweemaal per uur gereden, dit systeem bestrijkt zo’n 60 procent van Fryslân. B-lijnen rijden minimaal eenmaal per uur en in het C-gebied wordt de reiziger van een halte door taxibusjes naar een halte van een A- of B-lijn gebracht. Deze verliesgevende service moet straks door de nieuwe vervoerder vanwege de sociale functie van openbaar vervoer worden aangeboden.
 
De ChristenUnie/SGP en PvdA vrezen dat het systeem met de C-lijnen alsnog wordt geschrapt, omdat nu al vaststaat dat in 2006 nog eens 6,8 procent bezuinigd moet worden op het openbaar vervoer.
 
Op voorstel van D66 gaat gedeputeerde Baas bekijken of het straks haalbaar is op feestdagen als Bevrijdingsdag en Koninginnedag gratis busvervoer aan te bieden. Een motie van GrienLinks om reizigers onder de twaalf jaar en boven de 65 jaar gratis openbaar vervoer aan te bieden haalde het voorlopig niet. De stemmen staakten, omdat D66-Statenlid J. Sieswerda plotseling tegen stemde, nadat hij eerder alle moties van de linkse partijen had gesteund. ,,Het voorstel ging me niet ver genoeg”, verklaarde hij. De motie had het wel gehaald als een van de vijf Statenleden van PvdA en Grienlinks die nu ontbraken vanwege ziekte of vakantie, aanwezig was geweest.
 
Bron: Friesch Dagblad (19-05-2005)

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook