icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

Rem op bouw in Wouden en Zuidwesthoek

22 feb 2005
Rem op bouw in Wouden en Zuidwesthoek
 
 
LEEUWARDEN – De gemeenten Achtkarspelen, Kollumerland, Gaasterlân-Sleat en Nijefurd zullen in de jaren 2010 tot 2020 hun woningbouw fors moeten matigen. Dat is het gevolg van de aanwijzing van de Noordelijke Wouden en Zuidwest-Fryslân als ‘nationaal landschap’. Dat kost de betrokken gemeenten enkele honderden huizen. Dat blijkt uit het rapport Ontwikkeling woningbehoefte bij migratiesaldo nul dat minister Dekker (Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu) afgelopen weekeinde naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
 
‘Migratiesaldo nul’ is het regime dat gaat gelden voor gebieden die de status van Nationaal Landschap krijgen. De regel houdt in dat deze gemeenten uitsluitend nog mogen bouwen voor de eigen bevolkingsgroei. De woningbouw mag dus niet de marktvraag volgen, want dan zou er juist in deze aantrekkelijke landelijke regio’s veel meer gebouwd en verkocht kunnen worden dan het kabinet wil. Dat zou ten koste gaan van de landschappelijke kwaliteit.
 
In de Nota Ruimte, waarover de Tweede Kamer haar debat gisteren voortzette, worden in Fryslân drie nationale landschappen aangewezen: Westergo, de Noordelijke Wouden en Zuidwest-Fryslân. Inmiddels staat vast dat de Tweede Kamer in grote meerderheid Westergo wil schrappen als nationaal landschap; het kabinet geeft daaraan gehoor.
 
De begrenzing van de nationale landschappen staat nog niet vast, maar in de globale woningbouwprognose die minister Dekker heeft laten opstellen voor de periode tot 2020 wordt ervan uitgegaan dat de gemeenten Achtkarspelen en Kollumerland grotendeels binnen het nationaal landschap Noordelijke Wouden vallen. Nijefurd en Gaasterlân-Sleat vormen samen het landschap Zuidwest-Fryslân, en de aanwijzing van Westergo had zullen slaan op de gemeenten Harlingen, Franekeradeel, Littenseradiel en Wûnseradiel.
 
In het rapport dat Dekker nu naar de Kamer heeft gestuurd, worden de gevolgen van de beperkende regel ‘migratiesaldo nul’ afgezet tegen de ‘trendmatige’ groei van de woningvoorraad.
 
Die gevolgen blijken ingrijpend te zijn. Voor Wûnseradiel bijvoorbeeld wordt gerekend op een afname van de ‘eigen’ bevolking. Als die gemeente niet meer zou mogen bouwen voor de import (‘migratie’), zou de woningvoorraad de komende vijftien jaar zelfs kunnen slinken van de huidige 4800 naar 4600 huizen (globale cijfers, afgerond op duizendtallen).
 
Achtkarspelen verwacht een ‘trendmatige’ groei van 11.100 naar 12.700 woningen in 2020. Met de rem erop mag deze gemeente slechts bouwen tot 12.100 huizen. Kollumerland groeit trendmatig van 5200 naar 6000 huizen, maar moet zich volgens de Nota Ruimte tot 5800 beperken. In Nijefurd zou de woningvoorraad op basis van de marktvraag groeien van 4800 tot 5200 in 2020, maar onder het regime van ‘migratiesaldo nul’ blijft de groei beperkt tot 5000. Gaasterlân-Sleat kan trendmatig bouwen van 4300 tot 4600 woningen, maar moet zich beperken tot een omvang van 4400 huizen.
 
Bron: Friesch Dagblad (22-02-2005)

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook