icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

Risicoplekken van internet af

12 sep 2005
Risicoplekken van internet af
 
LEEUWARDEN – Provincies moeten bepaalde informatie van het internet halen waarvan terroristen misbruik kunnen maken. Het kabinet dwingt de provincies onderdelen van de zogenoemde risicokaarten te verwijderen. Fryslân, de pionier op het gebied van de risicokaart, noemt het besluit overdreven maar legt zich er bij neer.
 
Het kabinet maakt zich vooral zorgen om de publicatie van de zogeheten effectafstanden op de provinciale risicokaarten. Hierop kunnen mensen informatie krijgen over gevaarlijke objecten in hun woonomgeving.
 
De door minister Remkes van Binnenlandse Zaken gewraakte effectcirkels geven aan hoever een ramp zich rond een object kan uitstrekken, zoals bij een explosie van een LPG-tankstation. De provincies, die de databank achter de website www.risicokaart.nl beheren, menen dat ze verplicht zijn burgers zo volledig mogelijk te informeren. Ze weigeren de site daarom aan te passen. Ook na een gesprek tussen Remkes en de commissarissen van de koningin is het verschil van mening blijven bestaan.
 
De ministerraad heeft gisteren ingestemd met een voorstel van de bewindsman om de Wet Rampen en zware ongevallen aan te passen, waardoor de effectafstanden op de risicokaarten per 1 januari 2006 van het internet moeten zijn verdwenen. Mensen die daar dan toch meer over willen weten, kunnen voor die informatie terecht bij het gemeentebestuur. Dat kan nu ook al. Een woordvoerder van Remkes benadrukte dat het kabinet ook voorstander is van zoveel mogelijk openheid, maar niet via internet. Reden daarvoor zijn recente terroristische aanslagen in het buitenland en de dreigingen daarvoor die in Nederland worden gevoeld.
 
“Het kabinet vindt nu veiligheid belangrijker dan onbeperkte toegang tot openbare overheidsinformatie via de risicokaart”, stelt het kabinet. Iemand die kwaad wil doen, zou met hulp van de effectafstanden “vrij eenvoudig en anoniem” op internet kunnen bekijken op welke objecten een aanslag het grootste effect heeft. Als de wet wordt veranderd, is dat niet meer mogelijk.
 
Gedeputeerde Baas van Fryslân vindt het besluit een tikkeltje “overdreven”. “Het vertrekpunt van de provincie is zo open mogelijk naar de burger te communiceren”, aldus Baas. Het verwijderen van de informatie zal niet heel veel helpen, denkt hij. “Een kwaadwillende haalt zijn informatie wel elders vandaan. Maar aan de andere kant, het kabinet dringt aan op een zo hoog mogelijke veiligheid voor de burger. Als het kabinet dit in dat kader een wijs besluit vindt, voel ik niet de behoefte de barricades op te gaan.” De provincie Fryslân was de eerste die destijds de risicokaart op het internet publiceerde.
 
Het Interprovinciaal Overleg (IPO) is overvallen door het besluit van het kabinet en beschouwt het als een politieke keuze.
 
Bron: Friesch Dagblad (12-09-2005)

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook