Scholen boos op Achtkarspelen
25 jan 2005
Scholen boos op Achtkarspelen
De gemeente Achtkarspelen doet veel te weinig om de banen van zes ‘manusjes-van-alles’ op de basisscholen te behouden. Dat vindt directeur D. Blom van Robol, de overkoepelende bestuursstichting van de openbare scholen in de gemeente. Als er niets gebeurt moet Robol de zes medewerkers in augustus ontslaan.
Robol beheert ook de openbare scholen in Kollumerland en Dantumadeel. Ook daar staan zes banen op de tocht van mensen die met een gesubsidieerde baan de leerkrachten ondersteunen. “Ze doen conciergetaken, ze verzorgen de tuin, brengen zieke kinderen naar huis: alles om ervoor te zorgen dat de leerkrachten zich alleen met hun leerlingen hoeven bezig te houden”, zegt Blom.
Hoewel dus in totaal twaalf van dergelijke ‘manusjes-van-alles’ werkloos dreigen te raken, richt de woede van Blom zich vooral op Achtkarspelen, waar zes ID-ers aan de slag zijn. “In die andere gemeenten loopt het overleg nog wel. We hebben bijvoorbeeld deze week weer een afspraak bij de wethouder in Kollumerland. Maar in Achtkarspelen heeft de wethouder alleen gezegd dat hij er alles aan zou doen om een oplossing te bedenken. Daarna is er niets meer gebeurd.”
Wethouder Veenstra van de gemeente Achtkarspelen was vanochtend vanwege een vergadering niet in staat om op de verwijten van Robol te reageren. In oktober zei hij in de gemeenteraad dat ongeveer eenderde van alle ID-ers en WIW-ers in Achtkarspelen in een normale baan terecht zal komen. Daarnaast zouden zo’n dertig mensen in een soort arbeidspool terechtkunnen. Voor de overblijvers zou er niets anders opzitten dan de bijstand, aldus de wethouder.
De banen van de onderwijshulpen zijn onbetaalbaar geworden voor Robol, omdat de overheidssubsidie op ID-banen – de voormalige Melkertbanen – is afgeschaft. “We hebben geen geld om deze mensen een reguliere baan aan te bieden. Dat hoeven we ook niet te hebben. Toen de Melkertbanen werden ingesteld is beloofd dat het om een structurele subsidie ging. Daar hebben we nog folders van.”
Blom vindt niet dat de gemeenten de betalingsplicht van de rijksoverheid over moeten nemen, “maar er moeten heus wel constructies te bedenken zijn om de banen overeind te houden. De gemeenten zouden iets kunnen bijbetalen, wij zouden er iets bij kunnen doen, en misschien zou de provincie ook een bijdrage kunnen leveren. Maar daar moet dan wel nú over gepraat worden. We kunnen niet alles op zijn beloop laten.”
De PvdA in Achtkarspelen bereidt inmiddels een motie voor, waarin de fractie het college oproept de ID-ers aan het werk te houden. B en W moeten volgens de PvdA de mogelijkheid onderzoeken om de onderwijshulpen in de arbeidspool op te nemen.
Bron: Friesch Dagblad (25-01-2005)