icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

Schone sloten zorgen voor droge voeten

02 dec 2005
Schone sloten zorgen voor droge voeten
 
BUITENPOST - Als we de berichtgeving mogen geloven, duurt het niet lang meer voordat het water de Nederlander in de laaggelegen gebieden tot aan de lippen staat. Gelukkig valt het allemaal nog wel mee. Maar daar moeten we wel iets voor doen. 

Kanalen, sloten en vijvers moeten wel goed onderhouden worden. Gebeurt dit niet dan groeien ze langzaam dicht. Daar komt nog bij dat er in de herfst meestal veel regen valt. Samen met de regenval zorgen de begroeiingen voor weinig doorstroming, overvolle sloten en wateroverlast.

De sloot is een belangrijk element in de natuur van het landelijk gebied. Ze zorgen voor water in droge perioden, creëren waterberging en voeren overtollig water af. Waterplanten zorgen voor zuurstof in het water en vormen met hun ondergedoken bladeren en stengels schuilplaatsen voor veel dieren.
 
In sloten met waterplanten voelen vissen en insecten zich thuis. De snoek bijvoorbeeld, zet haar eitjes af op stengels van waterplanten. Voorns en stekelbaarsjes verschuilen zich tussen de waterplanten tegen vraatzuchtige roofvissen en reigers. Insecten en slakken vinden er voldoende voedsel. Inwoners van deze gemeente kunnen in alle rust een hengeltje uitgooien en de jeugd gebruikt de sloten en vijvers voor de eerste kennismaking met het vlotvaren.
 
Maar sloten hebben ook een andere functie. Ze zorgen ervoor dat we geen wateroverlast krijgen en droge voeten houden. Met name de vijvers in de dorpen zijn aangelegd voor extra waterberging bij grote hoeveelheden neerslag. Daarom worden in de herfstperiode, wanneer de onderwaterwereld in rust gaat, de sloten en vijverpartijen schoongemaakt door de overtollige waterplanten te verwijderen, zodat de waterafvoer gewaarborgd is.

De gemeente heeft ± 260 kilometer sloot in eigendom en beheer. Hiervan ligt 90 kilometer onder de schouw en wordt elk jaar schoongemaakt. De resterende 170 kilometer valt niet onder de schouw en wordt éénmaal per vijf jaar schoongemaakt. Over het algemeen gaat het hier om de voor de waterhuishouding minder belangrijke sloten.
 
De waterschappen bepalen welke sloten onder de schouw vallen. Het gaat met name om sloten en vijvers die een waterafvoerende functie hebben. We noemen dit hoofdwatergangen. Deze worden door de waterschappen op een schouwkaart vastgelegd. Schouwen is nodig omdat niet elke eigenaar de sloot uit zich zelf schoonmaakt. Hierdoor is de aan- en afvoer en de berging van water niet gewaarborgd. Wanneer Wetterskip Fryslân constateert dat een eigenaar niet aan zijn verplichtingen voldoet ontvangt de eigenaar een aanmaning met een termijn waarbinnen hij het onderhoud alsnog moet uitvoeren.

Slootschonen is dus noodzakelijk, zowel voor de waterafvoer als voor behoud van natuurwaarden -niet goed onderhouden sloten groeien immers dicht-. Daarom wordt voor het slootschonen gebruik gemaakt van een maaikorf (spijlenbak), omdat kleine dieren in het water achterblijven. Om de planten in het talud niet te verstikken wordt het vuil hoog op de kant of waar mogelijk in de berm gezet. Door regelmatig te baggeren, blijven de sloten op diepte en verbetert de waterkwaliteit.
 
Indien u meer vragen heeft over het beheer van sloten, vijvers en vaarten kunt u altijd contact opnemen met de afdeling Beheer, tel. 0511-548168.
 
Bron: Gemeente Achtkarspelen (02-12- 2005)
www.achtkarspelen.nl

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook