icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

Sneeuw in 1979 ging gepaard met storm

02 mrt 2005
Sneeuw in 1979 ging gepaard met storm

LEEUWARDEN - En toen werd het toch nog plotseling winter. In maart, een dag nadat de 'aaisikerstiid' is begonnen en de meteorologische lente zich al heeft aangekondigd. De 25 tot 30 centimeter sneeuw kwam nu als een dief in de nacht, heel anders dan die in de gedenkwaardige winter van 1979. De 15 centimeter sneeuw viel toen niet zoals nu recht naar beneden, maar werd opgejaagd door een hevige storm.
 

Tot begin februari scheen het toen een kwakkelwinter te worden, met een paar dagen vorst, afgewisseld door af en toe een kortstondige sneeuwjacht. In de week van 10 tot 17 februari kwam de ommekeer. In de nacht van 13 op 14 februari was er bij strenge vorst een barre sneeuwstorm komen opzetten, die het gehele gebied ten noorden van de lijn Leiden-Zwolle in een klein Siberië veranderde. 

De sneeuw die door de storm huizenhoog werd opgeblazen, sneed een groot deel van het Friese platteland van de buitenwereld af, een toestand die drie dagen aanhield, tot en met zaterdag 17 februari. In gemeentehuizen werd de noodtoestand afgekondigd, Radio Fryslân bewees zowel de overheid als particulieren grote diensten door als berichtenzender te fungeren. De vliegbasis Leeuwarden zette helikopters in. 

Op zondag 18 februari, toen rijks- en provinciale waterstaat de doorgaande wegen weer in begaanbare staat hadden teruggebracht, verwachtte men een chaos in het verkeer met nieuwsgierige dagjesmensen, die zouden willen afreizen naar van de buitenwereld afgesloten oorden als De Burd bij Grou. Dat was voor negentien gemeenten aanleiding om die dag het autorijden te verbieden. Zo werd onder andere bij de Groote Bontekoe op de grens van Leeuwarden en Leeuwarderadeel de Brédyk afgesloten en onder politietoezicht gesteld. Op maandag 19 februari hernam het gewone leven langzamerhand zijn gang. 

Winters die in maart nog voor een fors pak sneeuw zorgen, zijn zeldzaam. In de winter van 1962 op '63 lag het land bijna de hele winterperiode, van 26 december tot en met 5 maart, onder een sneeuwdek. Winters met meer dan 50 sneeuwdekdagen waren in de vorige eeuw die van 1939, 1942, 1963, 1970 en 1979. In de oorlogswinter van 1942 lag in Nederland op veel plaatsen gedurende enige tijd ongeveer 50 centimeter sneeuw. Zo'n sneeuwdek komt volgens weerkundigen slechts eenmaal per 50 jaar voor.

Bron: Leeuwarder Courant (02-03-2005)

www.leeuwardercourant.nl

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook