icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

Spannende T.T. wegrace primeur voor het Noorden (17-06-1967)

19 jan 1999

uit: Nieuwsblad van Noord-Oost Friesland (Kollumer Courant) van 14-06-1967 en Friesch Dagblad van 19-06-1967 

Met dank aan Alle Hamstra, Drogeham.
Bekijk ook Alle Hamstra's foto's op: Alle Hamstra’s Album


 

Motorwegraces in Surhuisterveen

Zaterdag wordt voor het Noorden des lands een grote dag in de motorsport. Dan vinden nl. Surhuisterveen nationale wegraces plaats onder auspiciën van de Ned. Motorsport Bond.
 
Dit is voor het eerst dat een dergelijke wedstrijd in Friesland gehouden wordt. En het belooft een bijzondere strijd te worden.
 
Boven ziet U een foto van een moment opname uit een der klassen bij een wedstrijd in het zuiden van het land. In totaal komen ongeveer 100 motoren aan de start. In alle klassen kan grote strijd verwacht worden, daar alle cracks van de partij zullen zijn. Zeer velen komen met gloednieuwe motoren (Suziki's, Honda's. Yamaha's, Ducati's, Morini's, Berini’s etc. etc) en hebben hiermee op Zantvoort onder leiding van fabriekinstructeurs een speciale training gehad. En al gaat het dan niet zo snel als op de grote TT, toch worden ook hier gemiddelde snelheden van ver over de 100 km verwacht. Wat spanning betreft zou deze die van de grote TT wel
 
eens kunnen overtreffen, daar zowel coureurs als motoren meer aan elkaar gewaagd zijn.
 
Aan veiligheid voor renners en publiek is door de commissie zeer veel zorg besteed, terwijl ook het corps der rijkspolitie alle medewerking geeft om aan- en afvoer en veiligheid zo goed mo­gelijk te garanderen.
 
Voor de afzetting heeft de commissie bovendien de medewerking van de politiehonden dressuurclub, die met hun dieren voor een goede gang van zaken garant staan.
 
De training begint 's morgens om 10 uur en deze is voor hen die ook ’s middags willen kijken op dezelfde toegangskaart bij te wonen.
 
's Middags besluiten de wedstrijden om 2 uur. De weg naar het circuit is duidelijk aangegeven met pijlen. Wegens de verwachte grote toeloop en voor het vlotte verloop der races wordt het publiek verzocht tijdig aanwezig te zijn. (Kollumer Courant 14-06-1967)

Spannende T.T. wegrace te Surhuisterveen primeur voor het Noorden

Hoe tragisch de motorsport soms kan zijn merkte de Rotterdammer Jan Reys zaterdagmiddag op de TT‑wegrace te Surhuisterveen. Na eerst de tweede manche van de 50 cc met ruim verschil te hebben gewonnen was hij ook weer in de finale ongenaakbaar. Ronden lang was het Reys die de toon aangaf in deze klasse en met de haast zekere zege in de zak kreeg hij enkele ronden voor het einde motorpech en moest hij de strijd staken. Bijzonder jammer voor deze Ga­rellie‑rijder die zeker een goede klasse­ring verdiend had.
 
Hoogtepunten waren er nog meer op het veilige 1400 meter lange circuit, dat de organisatoren, de vereniging voor Handel en Industrie te Surhuisterveen en de Nederlandse Motorsport Bond hadden uitgezet en de ruim 3000 toe­schouwers hebben zeker waar voor hun geld gekregen. De race kan in elk op­zicht, geslaagd genoemd worden en het mooie weer speelde hierin zeker een be­langrijke rol.
 
De wedstrijden die ook door burgemeester H. Ottevanger en enkele wethouders werden bijgewoond, begonnen met de 50 cc en het was een prachtig gezicht te zien hoe deze ma­chientjes met een oorverdovend geknet­ter voorbij vlogen en men stond ver­baasd over de kracht en de snelheid van deze “bromvliegen”.
 
De eerste, manche leverde na een nek­-aan‑nekrace met Van Kessel uit Mill een overwinning op voor v. d. Biggelaars uil Oisterwijk. Het verschil bedroeg slechts een wiellengte. Derde werd P. v. d. Hijer uit Hilversurn en vervolgens kwamen B. Biel, Groningen en Ed Loers, Den Haag. De tweede manche werd zoals reeds is vermeld met ruime voorsprong gewon­nen door Jan Reys en slechts zijn stadgenoot Baay kon hem nog enigszins vol­gen. Alle andere renners lagen op meer dan één ronde en dit bewijst toch wel de klasse van de Rotterdammer die jammer genoeg in de finale zijn slag niet kon slaan, door pech. Tenslotte zag men toen een herhaling van de eerste manche. Van Kessel en Van der Biggelaar voerden weer een heroïsche strijd die laatstgenoemde pas op de streep de overwinning bracht. Verdere uitslag: 3. F. de Wit, Wateringen, 4. B. Biel. Groningen: 5. P. den Heijer, Rotterdam, 84 km/h.

naar tweede kolom

Het was jammer dat er in de 125 cc klasse slechts 5 renners aan de start verschenen en dat men dan lang moest wachten tot men een handjevol coureurs voorbij ziet razen is minder boeiend. ­Maar voor de echte motorsportliefhebber gaat bij het zien van een enkele motor zijn hart open. Direkt na de start nam hier de zinnige Egberts uit Almelo de leiding, doch tegen het geweld van Roe­lofs (Lith) was hij niet opgewassen. Pas toen Roelofs’ machine pech kreeg kon Egberts de leiding weer overnemen en hij won de wedstrijd voor Roelofs en G. Rosa (Zuilichem). Gem. snelheid van de winnaar ruim 85 km/h.
 
In de klasse voor “Amateurs” kwa­men renners aan de start met motoren die dagelijks aan het gewone verkeer deelnemen en in deze wedstrijd eens lekker hun hart konden ophalen. J. de Laat (Rotterdam) was na het vallen van de vlag het eerst weg en stond zijn eerste plaats niet meer af. Hij won met een straatlengte voorsprong op H. Schut (Hilversum) en de buiten mededinging meerijdende Kneppel uit Rotterdam werd derde.
 
De eerste manche van de kwartliters klasse was de saaiste en bij de aankomst van de eerste vier was hun positie nog gelijk aan die bij de start: 1. Fr. v. d. Lugt Jr. te Schiedam; 2, M. v, d. Zanden, Oosterhout; 3. A. Versteeg, Rotterdam; 4. M. Hermsen, Nijmegen. In de tweede manche was F. Holtkamp oppermachtig: hij startte als eerste en stond de koppositie niet weer af. Tweede werd J. Caman, Nijmegen, derde werd H. v. d. Vrinden, Amsterdam en vierde L. Altes, Amsterdam. De finale van de 250 cc‑ers werd beheerst door Van der Luit Jr., de man die ook de 1e serie won: hij nam vanaf de start een grote voorsprong, die echter in de loop van de wedstrijd steeds kleiner werd door toedoen van Holtkamp en v. d. Zanden, doch deze rijders slaag­den er niet in Van der Lugt van de eer­ste plaats af te helpen. Om de tweede en derde plaats voerden Holtkamp en Van der Zanden een fel gevecht, dat Holt­kamp uiteindelijk in zijn voordeel be­sliste. Vierde werd Versteeg en vijfde Hermsen. Snelste ronde: Van der Lugt, 92 km/h.
 
Bij de “Zware kanonnen” de 500 cc-­ers verschenen 15 coureurs aan de start en de speciale belangstelling ging hier uit naar Toon Hofland uit Den Haag die met een zelf gebouwde 1000 cc Honda reed. Hofland maakte er echter niet veel van. Haalde zijn Honda op de rechte gedeelten bijna 120 km/h. in de bochten verloor hij weer zoveel terrein dat de algemene opinie al spoedig was dat voor Hofland geen ereplaats was weggelegd. Die opinie werd even later bevestigd toen de remmen van Hofland weigerden en deze met grote snelheid recht door in een stuk weiland terecht kwam, gelukkig ongedeerd. Beter verging het F. Holtkamp op een “Dermacchi” (Henge­lo) die onmiddellijk de toon aangaf en de race met groot verschil op de volgers won. Tweede werd A. Stroolach uit Am­sterdam en die verwees Rutten uit Apel­doorn, die slechts 2 ronden op kop had gelegen, naar de derde plaats. Vierde werd L, Kneppel en vijfde werd D. Kra­mers. (Friesch Dagblad 19-06-1967)
 

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook