Staking legt werk stil bij gemeenten
09 jun 2005
Staking legt werk stil bij gemeenten
LEEUWARDEN - De staking van gemeenteambtenaren heeft vandaag een deel van de Friese gemeentehuizen lamgelegd. Zeshonderd ambtenaren togen per bus naar de protestbijeenkomst in Amsterdam. Honderden ambtenaren namen verlof op en brachten de dag thuis door. Ook in de rest van het land zorgt de staking voor overlast.
In sommige gemeenten legde de staking de dienstverlening volledig plat. In Dongeradeel gingen de bruggen niet open en in Lemmer-Noord werd het huisvuil niet opgehaald. De gemeentehuizen van Ooststellingwerf en Dantumadeel waren dicht. In de meeste gemeenten bleef de dienstverlening beperkt tot het hoognodige.
Honderden ambtenaren namen uit solidariteit een dag verlof op. Zo waren in Heerenveen 350 van de 400 ambtenaren afwezig. Nog niet de helft ging naar Amsterdam. In Littenseradiel, Nijefurd, Bolsward, Het Bildt en Gaasterlân-Sleat was juist geen staker te bekennen. In Skarsterlân staakte één ambtenaar, in Wymbritseradiel twee.
De zeshonderd ingeschreven Friese stakers reden vanmorgen met tien bussen naar de bijeenkomst op het Amsterdamse Museumplein. Erik Gerritsen van het actiekantoor van vakbond Abva Kabo is zeer tevreden over het aantal noordelijke stakers. De bond had gerekend op 15 bussen uit het Noorden; het werden er 24 uit Friesland en Groningen samen. ,,Dit is boven verwachting. Er kan nu ook echt niemand meer bij.''
Vanuit het hele land verzamelden de deelnemers aan de landelijke demonstratie zich rond het middaguur op het Amsterdamse Museumplein. Ambtenarenbonden Abvakabo FNV en CNV Publieke zaak verwachtten 12.000 van de 190.000 ambtenaren in gemeentedienst.
In Amsterdam en Utrecht waren de gevolgen van de staking het grootst. Daar reden de hele dag geen bussen, trams of metro's. In Amsterdam werd geen vuilnis opgehaald.
Volgens de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) is de actiebereidheid niet groot. In het zuiden van het land is volgens de VNG nauwelijks gestaakt. In het noorden is de actiebereidheid groter. Heerenveen, Groningen en Zaanstad zijn wat dat betreft uitschieters, maar ook daar werkt de meerderheid volgens de VNG door. De VNG stelt dat slechts in enkele gemeenten vandaag de loketten dichtbleven.
Het conflict tussen de ambtenaren en de gemeenten draait vooral om het functioneel leeftijdsontslag. Daarbij mogen mensen in zware beroepen (brandweer, ambulancepersoneel, buschauffeurs) op hun 55ste stoppen met werken tegen een uitkering van 70 of 80 procent van hun laatste inkomen (tot hun 65ste).
Bron: Leeuwarder Courant (09-06-2005)
www.leeuwardercourant.nl
www.leeuwardercourant.nl