Stijging waterschapslasten
20 jun 2005
Stijging waterschapslasten
LEEUWARDEN – De tarieven van de waterschapslasten stijgen volgend jaar, ondanks de eerder aangekondigde bezuinigingsoperatie van het Wetterskip Fryslân van acht miljoen euro. De verhoging is nodig om toenemende kosten te kunnen dekken.
Dit blijkt uit het Strategisch Meerjarenperspectief die dijkgraaf P. van Erkelens van Wetterskip Fryslân vanochtend in een persgesprek bekend heeft gemaakt.
Een gemiddeld gezin met een koopwoning moet rekenen op een verhoging van ongeveer vijf euro. Woont dat gezin in een huurhuis, dan moet rekening gehouden worden met een stijging van twaalf euro. De tarieven voor agrarische bedrijven stijgen met 2,34 procent en een bedrijf op een industrieterrein betaalt volgend jaar 4,51 procent meer aan waterschapslasten.
De verhogingen hangen samen met stijgende kosten. Hoewel het algemeen bestuur vorig jaar bij haar instelling uitsprak de tarieven niet te willen verhogen, ontkomt ze daar toch niet aan, aldus Van Erkelens. Ook de eerder aangekondigde bezuinigingsoperatie in het eigen apparaat is niet voldoende om de stijgende uitgaven op te vangen. Wetterskip Fryslân bezuinigt acht miljoen euro op een begroting van honderd miljoen euro. Behalve het uitstellen van nieuwbouw wordt gesneden in het personeelsbestand. Hoeveel banen er verloren gaan, is nog steeds niet bekend. Er vallen geen gedwongen ontslagen.
Wetterskip Fryslân moet flink meer geld toeleggen op het onderhoud van de waterkeringen. Dit komt mede doordat de jaarlijkse rijksbijdrage van 465.000 euro voor het beheer en onderhoud vervalt. Ook neemt het waterschap de zandkeringen op de waddeneilanden over van rijkswaterstaat.
Het project oevers en kaden trekt een zware wissel op de begroting van het waterschap. Tot 2016 vergt het werk twintig miljoen euro per jaar. “De financiële huishouding van het waterschap zou flink verlicht worden wanneer dat project wordt uitgesmeerd over meerdere jaren, bijvoorbeeld tot 2025”, geeft Van Erkelens mee. Het waterschap wil verder veel persleidingen vervangen.
Het aantal mensen dat een kwijtschelding van de waterschapslasten vraagt, stijgt. Volgens Van Erkelens komt dit door een toename van mensen die wettelijk gebruik mogen maken van de regeling. Daarbij worden de waterschapslasten niet meer via de Nuon, maar rechtstreeks geïnd. “Daardoor worden mensen meer geconfronteerd met de belasting, waardoor ze sneller grijpen naar het middel van de kwijtschelding. Het bedrag dat kwijtgescholden wordt, moet door de rest van de belastingbetalers worden opgebracht. Zo is dat in de waterschapsfinanciën geregeld.”
Het meerjarenplan is via werkgroepen door het algemeen bestuur zelf opgesteld en door het dagelijks bestuur overgenomen. De voorstellen worden nog besproken in de vergadering van 12 juli en beklonken in de begrotingsvergadering van december.
Bron: Friesch Dagblad (20-06-2005)