Strijdlustige Oscar Pereiro in Profronde
29 jul 2005
Spanjaarden voor het eerst in historie present in Surhuisterveen
Strijdlustige Oscar Pereiro in Profronde
SURHUISTERVEEN - Oscar Pereiro Sio start dinsdagavond in de Profronde. De strijdlustigste man van de laatste Tourweek komt overigens niet alleen naar Surhuisterveen. De Spanjaard wordt vergezeld van zijn landsman José Enrique Gutierrez. Het is voor het eerst in de vierentwintig jarige geschiedenis van de Feanster Profronde dat Spanjaarden de presentielijst tekenen.
Oscar Pereiro is zonder twijfel de opmerkelijkste renner in de laatste Tourweek. In de koninginnerit van de Tour in de Pyreneeën met de beklimmingen van onder meer de Portet d’Aspet en de Peyresourde bleef de Phonak-renner alleen over met George Hincapie. De overige twaalf koplopers waren door het doortastende optreden van Pereiro finaal zoek gereden. Ook in de steile slotklim naar skistation Pla d’Adet stond geen maat op het temperament van de Spanjaard.
Op de streep beleefde Pereiro één van de grootste decepties uit zijn jonge wielercarrière. George Hincapie, de meesterknecht van Lance Armstrong, klopte Pereiro op de streep. “De hele dag hebben we Hincapie niet op kop gezien. Ook in de steile slotklim bleef hij in mijn wiel zitten. In de sprint à deux was ik volstrekt kansloos”, keek Pereiro terug. Ook ploegbaas Johan Lanque was zwaar ontgoocheld. “Of je rijdt mee en je gaat voor de overwinning, of je rijdt niet mee en dan laat je de anderen winnen.”
Door deze tegenslag liet de bijna 28-jarige Spanjaard zich niet ontmoedigen. Tijdens de rustdag in de Pyreneeën laadde hij opnieuw de batterijen op en stippelde een nieuw strijdplan uit. Eigenlijk een heel simpel strijdplan, maar je moet het wel kunnen: aanvallen op elke klim.
In de rit naar Pau over ruim 180 kilometer met de beklimmingen van de Aubisque en de Soulor kreeg de nummer tien uit het algemeen klassement van de Tour 2004 loon naar werken. Na een lange ontsnapping won hij dit keer wel in de sprint. Hij rekende af met drie medevluchters, die onderweg overigens wel veel werk hadden verzet, in tegenstelling tot George Hincapie. Pereiro gooide zijn hele ziel en zaligheid in de eindsprint en liet de Italiaan Eddy Mazzoleni, de Australiër Cadel Evans en zijn landgenoot Xabier Zandio volstrekt kansloos. “Deze etappewinst is heel belangrijk voor mij. Mijn missie is bijna geslaagd. Nu nog proberen om in de toptien van het algemeen klassement te komen.”
Om die doelstelling te realiseren, had Pereiro zijn vizier gericht op de negentiende etappe van Issoire naar Le-Puy-en-Velay. Een rit waarin alle scenario’s mogelijk waren. Golvend terrein, wind, renners die angstig op zoek zijn naar toch nog wat persoonlijke publiciteit, maar ook een massaprint behoorde zelfs tot mogelijkheden. Pereiro koos opnieuw de aanval. In de pelgrimstad van beroemde Notre Dame Kathedraal en de groene linzen voltooide hij zijn missie en nestelde op de tiende plaats in het algemeen klassement ten koste de Fransman Christophe Moreau.
Een tweede etappezege zat er niet in. Samen met de Italianen Giuseppe Guerini, Franco Pellizotti en de Fransman Sandy Casar zette Pereiro een beslissende ontsnapping op touw. In de finale zette één van de oudste Tourdeelnemers Guerini (T-Mobile) turbo erop en kwam solo over meet. Voor Pereiro restte de vierde plaats.
De Spanjaard, die de dag na Profronde 28 jaar wordt, werd geboren in Pontevedra. In 2000 maakte hij zijn profdebuut in bescheiden Spaanse profformatie Porta da Ravessa. Na twee jaar maakte hij de overstap naar Zwitserse producent van hoorapparaten Phonak. Zijn eerste profzege was in 2001 een feit door het winnen van de derde rit in GP CCRLVT. De 177 meter lange klimspecialist won in 2002 Zwitserse dienst de vijfde rit Setmana Catalana.
Een jaar later won hij de zesde etappe in Tour de Suisse. Daar bevestigde hij zich als ronderenner door derde te worden in het eindklassement. In de Vuelta a Burgos bleef hij steken op de tweede plaats. Vorig jaar won Pereiro de Classique des Alpes. Een eendaags over veel Alpencols, die bij de junioren al eens gewonnen werd door Pieter Weening. Dit jaar hij onder meer zijn visitekaartje door de proloog in de ronde Romandië te winnen.
Een jaar later won hij de zesde etappe in Tour de Suisse. Daar bevestigde hij zich als ronderenner door derde te worden in het eindklassement. In de Vuelta a Burgos bleef hij steken op de tweede plaats. Vorig jaar won Pereiro de Classique des Alpes. Een eendaags over veel Alpencols, die bij de junioren al eens gewonnen werd door Pieter Weening. Dit jaar hij onder meer zijn visitekaartje door de proloog in de ronde Romandië te winnen.
Bij de Tour 2005 werd Pereiro door Phonak ingezet als wisselkopman samen met de herboren klimmer en tijdrijder Santiago Botero, de oud-winnaar van de Profronde van Surhuisterveen. Kopman is Floyd Landis, oud-ploegmakker van Lance Armstrong, die als negende het algemeen klassement van Tour 2005 eindigde.
Bron: De Feanster (29-07-2005)
www.defeanster.com
www.defeanster.com