icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

Strop voor centrale in Drachten

21 aug 2005
Strop voor centrale in Drachten
 
DEN HAAG - De schone energiecentrale die in Drachten moet komen, loopt een cruciale rijksbijdrage mis. Zowel uit de subsidiepot voor energieprojecten als uit de extra aardgasbaten komt geen geld voor het project, zo melden bronnen in Den Haag. Dit is een forse tegenvaller voor de initiatiefnemers die op vernieuwende wijze het CO2-probleem te lijf willen gaan.
 
De centrale kan voor Nederland een belangrijke stap zijn om het broeikasgas kooldioxide (CO2) in de grond op te bergen. Wereldwijd zoeken tal van landen daarvoor naar mogelijkheden. De potentiële opbergruimte is gigantisch. In de gas- en olievelden die in binnen- en buitenland leegraken is de mondiale CO2-productie van tachtig jaar op te bergen.
 
Daarmee is een belangrijk milieuprobleem aan te pakken. Het bedrijf SEQ uit Bunnik wil de CO2-opslag combineren met het opwekken van energie. De centrale draait op het aardgas uit een gasbel en pompt schadelijke stoffen als kooldioxide die normaal de lucht in gaan, terug het gasveld in. In Drachten moet over een paar jaar de eerste schone fabriek actief zijn, maar het uitblijven van rijkssteun zal de plannen frustreren.
 
Om te kunnen starten is de eerste jaren €30 miljoen per jaar nodig. Bij het afwijzen van geld uit de aardgasbaten laat het kabinet zich leiden door een advies van het Centraal Planbureau, dat de centrale te duur vindt. Een advies van het Energieonderzoek Centrum Nederland toont echter aan dat de stroomfabriek niet duurder is dan de opwekking van windenergie.
 
Over de berging van CO2 in lege gasvelden oordeelde minister Laurens Jan Brinkhorst van economische zaken vorige maand nog zeer positief. Hij noemde dit uit milieuoogpunt “vrijwel zeker onontkoombaar” en wilde met bedrijven demonstratieprojecten als die in Drachten opzetten. Eerder dit jaar lieten CDA en PvdA in de Tweede Kamer zich lovend uit over het initiatief.
 
De methode van SEQ kan Nederland aan een nieuwe industrie helpen. Ook om die reden zou het rijk er verder mee moeten, zo staat in een advies aan het ministerie van milieu. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft al laten weten met het bedrijf uit Bunnik te willen samenwerken. De NAM hoopt dan alsnog gasbellen in het Noorden aan te boren die tot nu toe niet rendabel waren om in productie te brengen.
 
Bron: Leeuwarder Courant (21-08-2005)

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook