Strop voor Wetterskip
Strop voor Wetterskip
LEEUWARDEN - Minister Peijs van Verkeer en Waterstaat peinst er niet over om Wetterskip Fryslân acht miljoen euro subsidie te geven voor het herstel van de asfaltbekleding op de zeedijk tussen Westhoek en Zwarte Haan. De minister reageert negatief op het bezwaarschrift dat het waterschap tegen het afwijzen van de subsidie had ingediend.
De minister constateert dat Wetterskip Fryslân niet voldoet aan de voorwaarden om in aanmerking te komen voor rijkssubsidie. Peijs geeft aan dat de eerdere subsidie-afwijzing daarom terecht is geweest. Subsidie wordt alleen verstrekt als veiligheidsnormen veranderen en het waterkerend vermogen van de dijk terugloopt. Bij het vervangen van de asfaltlaag is dat niet het geval, meent de minister. Het gaat hier om onderhoud van de dijk.
Wetterskip Fryslân houdt net zo hard als de minister vast aan zijn standpunt: het vervangen van de asfaltlaag valt niet onder normaal beheer en onderhoud, maar heeft een veel ingrijpender karakter. Het waterschap betreurt de afwijzing door de minister. Het ministerie heeft zich volgens het waterschap beperkt tot een puur juridische toetsing van de wetstekst.
Volgens woordvoerder Gerben de Jong van Wetterskip Fryslân wordt bekeken wat de vervolgstappen zijn. Een mogelijkheid is beroep in te stellen bij de bestuursrechter van de Rechtbank in Leeuwarden. Het gaat om veel geld: het benodigde herstel kost acht miljoen euro.
Het waterschap maakte in januari bekend dat het zes kilometer lange stuk zeedijk tussen Zwarte Haan en Westhoek niet meer voldeed aan de veiligheidsnorm. De zeewering tussen Zwarte Haan en Westhoek moet normaliter bestand zijn tegen een extreme storm zoals die statistisch eens in de vierduizend jaar plaatsvindt.
Het dijkvak is op dit moment slechts bestand tegen stormen die gemiddeld eens in de tien jaar voorkomen. Dergelijke stormen spoelen niet meteen de hele dijk weg, maar kunnen er wel grote gaten in slaan. De schade aan de 22 meter brede asfaltlaag op de dijk werd in 2004 voor het eerst geconstateerd, tijdens de vijfjaarlijkse routinecontrole waaraan dijken onderworpen zijn – een soort APK-keuring dus. Bij de toetsing van vijf jaar eerder (1999) kwam de dijk nog moeiteloos door de keuring.
Geen oorzaak bekend
De oorzaak van de dijkverzwakking is nog steeds niet duidelijk. Uit het onderzoek dat gedaan is, kwam geen duidelijke oorzaak naar voren. Een van de vermoedens was dat bij de aanleg van de Zeedijk, ten tijde van de oliecrisis, een goedkoop soort asfalt is gebruikt om de kosten te drukken. Bewijzen voor die stelling zijn echter niet geleverd en het waterschap durft daarom zelf geen conclusies te trekken.
Bron: Friesch Dagblad (12-12-2006)