icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

Surhuisterveen zet licht nog niet op groen voor reconstructie

21 nov 1983

uit: De Feanster van 24 november 1983


Tegen de voorgenomen reconstructie van het Torenplein en de
kruising Gedempte Vaart – Jan Binneslaan bestaan bezwaren.

Verkeer dat vanaf de Gedempte Vaart naar de Kolk wil, zal eerst
via de Jan Binneslaan moeten rijden.

                                                                                   

Veel detailpunten moeten nog nader worden uitgewerkt

 

Surhuisterveen zet licht nog niet op groen voor ingrijpende reconstructie

 

Surhuisterveen - Hoewel de aanwonenden het in hoofdlijnen eens zijn met de ingrijpende reconstructieplannen van het Feanster dorpscentrum, zal er de komende weken toch nog heel wat getekend moeten worden. Dat werd maandagavond duidelijk tijdens een druk bezochte hoorzitting in verenigingsgebouw ,,De Lantearne”.

 

Met name op enkele onderdelen werd vanuit de middenstand stevige kritiek naar voren gebracht. Zo zijn ondermeer de middenstanders van de Gedempte Vaart het niet eens met de huidige plannen. Vooral de aansluiting vanaf de Gedempte Vaart met de rest van het winkelcentrum wordt door hen met argusogen bekeken. De bestaande situatie wordt zodanig gewijzigd dat het doorgaande verkeer in de toekomst niet rechtstreeks op de Kolk kan komen, maar eerst via de Jan Binneslaan en het Torenplein moet omrijden. Ook werden door andere middenstanders bezwaren tegen de invoering van eenrichtingsverkeer op een gedeelte van de Kolk naar voren gebracht.

Belangrijk plan

Ondanks kritiek op bepaalde onderdelen van het plan, was men het in grote lijnen wel eens met voorzitter R. Copinga van Plaatselijk Belang, die in zijn inleiding stelde dat de totale reconstructie van groot belang is voor heel Surhuisterveen. ,,Surhuisterveen heeft in een grote regio altijd vooraan gestaan en is vernieuwingen nooit uit de weg gegaan. Surhuisterveen heeft een naam hoog te houden en is een begrip, zowel wat het kopen als ook wat het wonen betreft. Met het inmiddels veelbesproken plan is veel geld ,,gemoeid” aldus de heer Copinga. ,,Dit geld is niet alleen voor ons dorp bedoeld, maar ik denk ook aan veel mensen uit de regio. Wij allen kunnen immers profiteren van een gezellig dorp waar het goed toeven is. Het geld waar ik het over heb, heeft overigens ook te maken met een stuk werkgelegenheid voor nu en blijvend voor de toekomst. Dat moeten we niet uit het oog verliezen.”

 

Geen eenrichtingsverkeer

Directeur H. Kramer van de dienst Gemeentewerken in Achtkarspelen wees er vervolgens op dat binnen het ambtelijke apparaat zo’n driekwart jaar is gewerkt aan het totaalplan dat maandag kon worden gepresenteerd. ,,In totaal heeft de gemeente veertien instanties aangeschreven om subsidie. Met uitzondering van Rijkswaterstaat reageert iedereen positief”, aldus de heer Kramer. De ISP-subsidie van 2,3 miljoen gulden is reeds mondeling toegezegd en moet vooral worden aangewend ter bestrijding van de werkloosheid in deze regio.

 

De tekeningen welke ter inzage aanwezig waren, zijn op dit moment niet meer dan ,,praat- prenten”, aldus de heer Kramer. ,,Alles is nog bespreekbaar. Het gaat om de grote lijnen van het plan. Daar moet iedereen mee instemmen.” Verwijzend naar een door de raad van Achtkarspelen genomen besluit, verduidelijkte hij dat allereerst begonnen wordt met de aanleg van een ontsluitingsweg achter de Kolk vanaf de Alde Jirden naar het parkeerterrein van Hollema. Op een deel van de Kolk, vanaf sigarenmagazijn Rijpma tot aan het parkeerterrein Stienstra, wordt dan eenrichtingsverkeer ingevoerd. Blijkt daarna dat er behoefte bestaat om in nog meer straten dergelijke maatregelen moeten worden getroffen, dan kan daartoe alsnog worden besloten.

 

De heer A. Tromp was het daar bepaald niet mee eens. ,,Wij zouden pas eenrichtingsverkeer aanbrengen tussen Rijpma en Hollema wanneer het noodzakelijk blijkt te zijn. Ik sta ervan versteld dat jullie met zulke tekeningen durven komen”.

 

Ook de heer E. Everts, oud-voorzitter van Handel & Industrie, zei daar moeite mee te hebben. ,,Na heel veel vergaderen hebben we destijds eindelijk een compromis kunnen bereiken. Nu zijn we weer terug bij af. Ik vind het zondermeer onbegrijpelijk dat men hier zomaar aan voorbij gaat. Dat is jammer, want nu duurt het alleen maar langer. We hadden eigenlijk al gisteren begonnen moeten zijn. Dit was vroeger een breekpunt en zal het nu weer zijn.”

 

Het bezwaar van de heer Everts dat het dorpscentrum door het invoeren van eenrichtingsverkeer in tweeën wordt geknipt, wees directeur Kramer van de hand. ,,Dat is juist niet het geval, Vanuit het oosten komt vooral door de nieuwe weg een veel betere ontsluiting”.

 

Meer parkeerplaatsen

De Slotstraat zal waarschijnlijk ter hoogte van de Kolk niet volledig worden afgesloten voor alle verkeer. Omdat verschillende zaken (Van der Veer, Sienema en ondermeer Van der Lijn) daardoor wat betreft de bevoorrading in de problemen kunnen komen, zoekt men nu naar een andere oplossing. Op dit moment wordt gedacht aan de mogelijkheid om vrachtverkeer toch vanaf de Kolk de Slotstraat te laten inrijden. Via de Van Kammenstraat zouden die auto’s dan weer het centrum kunnen verlaten.

 

naar tweede kolom

Ten aanzien van de parkeergelegenheid in het centrum zei de heer Kramer dat er toename van het aantal parkeerplaatsen kan worden verwacht. In de winkelstraten zullen op zich 35 plaatsen minder beschikbaar zijn, maar het Torenplein biedt in de nieuwe opzet extra ruimte aan auto’s, terwijl het terrein achter restaurant Hollema ook met 40 parkeerplaatsen wordt uitgebreid.

 

De zaterdagmarkt kan ten allen tijde blijven bestaan op het Torenplein. Parkeermeters in het Feanster centrum zijn waarschijnlijk geen haalbare kaart, wel wordt gedacht aan de mogelijkheid om door middel van een blauwe zône alleen kort parkeren toe te staan. De suggestie van de heer Terpstra om parkeerplaatsen te creëren bij de voormalige Huberthallen en het terrein achter La Boutique aan een nadere studie te onderwerpen, zal worden meegenomen bij het uitwerken van de verdere plannen.

 

Verzet

De heer J. Dalstra verklaarde ,,sterk” tegen de plannen te zijn. Wat er in feite gebeurd is dat Surhuisterveen in vieren wordt gedeeld. ,,It ferkear op ’e Kolk wurdt 60 oant 70 persint minder. It is as mei in rivier der’t in slûs yn komt: Lit de minsken oan’e oare kant mar fersupe! Wy krije de yndruk dat as dit plan trochgiet, it de ûndergang fan Surhústerfean wurdt.” Als directeur van autobusonderneming en reisbureau FSZ bracht de heer Dalstra naar voren dat men zich in de nieuwe opzet ,,ernstig in de bedrijfsvoering” voelt benadeeld. ,,Wy sille alles dwaan om dit sjin te gean. As it moat fiere wy alle mogelike prosessen om dit plan tsjin te hâlden”.

 

De heer Kramer erkende dat het bedrijf van de Fa. Dalstra niet op een benijdenswaardige plaats in het dorp is gesitueerd als de reconstructie wordt uitgevoerd. ,,De bocht vanaf de Gedempte Vaart komt ergens anders te liggen om het autoverkeer te beperken. Ik heb me er ook over verbaasd dat er nog twee van dit soort bedrijven in het centrum zitten”.

 

Andere kruising

Het aanleggen van een tweezijdig fietspad langs de Gedempte Vaart gaat niet ten koste van parkeerruimte, antwoordde directeur Kramer op een vraag van de heer S. Hoekstra. ,,De fietspaden worden anderhalve meter breed en daardoor kan de weg iets smaller worden”.

 

Veel groter waren de bezwaren van de heer Hoekstra en een groot aantal andere middenstanders van de Gedempte Vaart tegen de voorgenomen reconstructie van de kruising met de Vierhuisterweg en de Jan Binneslaan. Zoals reeds vermeld is men bang dat daardoor de Gedempte Vaart buiten het winkelcentrum komt te liggen. ,,Dit is hetzelfde plannetje als drie jaar geleden”, aldus de heer Hoekstra. ,,Toen konden we ons in een tussenoplossing vinden maar daar vinden we nu niets van terug”.

 

Ook de heer G. v.d. Velde had daar grote moeite mee, terwijl oud-voorzitter Everts van H & I eveneens in die richting de meest recente plannen kritiseerde. ,,Dit is echt nog geen definitieve tekening”, weerlegde de heer Kramer. ,,We moeten met elkaar proberen tot een eindplaatje te komen”. Voordat die uiteindelijke versie ter goedkeuring wordt ingediend, krijgen de betrokkenen zondermeer nog de mogelijkheid om hun visie op het geheel te geven, liet men weten. ,,We zagen de tussenoplossing voor het kruispunt als een tijdelijke oplossing”, aldus de heer J. Adema van de dienst Gemeentewerken. ,,Het is mogelijk dat de eindoplossing toch nog dicht bij de tussenoplossing komt. Dat hangt allemaal nog en daar gaan we nu mee aan de gang”. (21 november 1983)

Groot was de belangstelling voor de hoorzitting.

 

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook