Teleurstelling over 'goed-nieuws-show'
21 sep 2005
Teleurstelling over 'goed-nieuws-show'
DEN HAAG - Na jaren van economische stagnatie en oplopende werkloosheid gaat het eindelijk beter met Nederland, waardoor er nu geld is voor herstel van de koopkracht. Met die boodschap komt het kabinet in de dinsdag verschenen miljoenennota 2006. Maar in de reacties overheerst teleurstelling.
Vakbonden, werkgeversorganisaties en oppositiepartijen in de Tweede Kamer vinden dat het kabinet zijn beloften niet nakomt. De vakcentrale FNV spreekt van ,,een mierzoete hap lucht''. Alleen de regeringsfracties CDA, VVD en D66 zijn tevreden, al hebben ze wel aanvullende wensen.
Uit de miljoenennota blijkt dat de economische groei volgend jaar uitkomt op 2,5 procent, 2 procentpunt meer dan dit jaar. De werkloosheid daalt met 30.000 naar 475.000 mensen en de inflatie neemt af naar 1 procent.
Dankzij een lastenverlichting en extra uitgaven van in totaal 2,5 miljard euro gaat vrijwel iedereen er volgend jaar op vooruit. Door de hoge aardgasbaten is er bovendien extra geld voor onder meer onderwijs en milieu.
In de troonrede wees koningin Beatrix erop dat de resultaten van noodzakelijke hervormingen in de zorg en sociale zekerheid langzaam merkbaar worden. De regering toont begrip voor de onzekerheid bij burgers door grote maatschappelijke ontwikkelingen als terreurdreiging. ,,Het vertrouwen in de overheid is gedaald. Dit laat de regering niet onberoerd.''
Solide oplossingen vragen tijd, maar de maatregelen doen ook pijn, aldus de vorstin. ,,De regering beseft dat er veel van mensen gevraagd wordt.'' Ze wijst wel op het betere perspectief met een aantrekkende werkgelegenheid en toenemende winstgevendheid van bedrijven.
De sociale partners staan allerminst te jubelen over de kabinetsvoornemens. Volgens de FNV-voorzitter Jongerius en haar CNV-collega Paas probeert het kabinet de schade die het met zijn bezuinigingen zelf heeft aangericht te repareren, maar maakt het zijn ambities niet waar. Jongerius noemt het koopkrachtbeeld zelfs ,,gemanipuleerd''.
Zo gaat het kabinet volgens haar uit van een te lage olieprijs en stelt het ten onrechte dat ook de minima profiteren van het schrappen van de onroerendzaakbelasting.
Bron: Leeuwarder Courant (21-09-2005)