Tijdelijk oplossing voor verkeer op brug Blauforlaet
Trekker voorlopig op hoofdbaan
Tijdelijk oplossing voor verkeer op brug Blauforlaet
Leeuwarden - Fietsers hoeven voorlopig nog niet bang te zijn voor landbouwverkeer op de parallelweg van de brug Blauforlaet bij Augustinusga. Tot eind 2009 moeten trekkers, kranen, shovels en andere gevaartes over de hoofdbaan blijven gaan. In de tussentijd zoeken Provinciale Staten naar een oplossing.
Tussen Lutkepost (ten zuiden van Buitenpost) en Augustinusga komen naast de hoofdrijbaan een parallelweg en een apart fietspad. Dat moet eind 2009 klaar zijn. In de tussentijd wil Provinciale Staten zich beter laten informeren over de problematiek ter plekke. Op Blauforlaet is namelijk geen mogelijkheid voor een betaalbare extra fietsbrug. De aanleg van zo’n brug zou volgens gedeputeerde Adema twee tot drie miljoen euro kosten.
Het samenvoegen van tractoren en fietsen op een rijbaan over de brug over het Prinses Margrietkanaal leidt tot grote weerstand in Augustinusga en wijde omgeving. Gisteren kreeg gedeputeerde Adema meer dan duizend handtekeningen tegen het voornemen aangeboden. Honderdvijftig mensen, onder wie vijftig basisscholieren, woonden gisteren de commissie bij waarbij Provinciale Staten zich liet informeren over de stand van zaken. Vorige week sloot een meerderheid van de gemeenteraad (met elf tegen tien stemmen) zich bij de rebellerende bevolking aan. Ze willen actie van de provincie.
De FNP, PvdA, SP, VVD en GrienLinks lieten blijken dat zij een oplossing willen zoeken voor het probleem. Het CDA was aarzelender. En volgens de ChristenUnie is het nog maar de vraag of het wel onveiliger is om landbouwverkeer met fietsers, wandelaars en scootmobielgebruikers samen te voegen. In Fryslân zijn volgens Statenlid Albert Oostland en gedeputeerde Adema vijfentwintig vergelijkbare bruggen, en daar heeft geen enkel geregistreerd ongeval plaatsgevonden. ,,Als Blauforlaet de meest onveilige brug van Fryslân is, dan is dat een argument om er een paar miljoen euro voor uit te trekken. Maar dat argument is er niet”, zei Oostland.
Hij wees erop dat een paar kilometer verderop in Achtkarspelen bij Kootstertille een smallere brug is waar fietsers samen met landbouwverkeer én auto’s het water moeten oversteken. ,,De verontwaardiging van Achtkarspelen is dus selectief. De gemeenteraad toonde slappe knieën toen de druk van de bevolking erg groot werd.”
Rotondes
Gedeputeerde Adema liet doorschemeren weinig te verwachten van andere oplossingen. Rotondes voor en na de brug, zoals de FNP opperde, zouden de onveiligheid volgens hem eerder vergroten. FNP-Statenlid Marten van der Veen vroeg zich daarop af waarom voor de hagelnieuwe aquaducten bij Hommerts en Galamadammen daar dan wel voor die oplossing gekozen is. ,,Dat heeft mij ook verbaasd”, antwoordde Adema. ,,Al zijn rotondes voor een aquaduct minder ongevaarlijk dan voor een brug. Dat heeft met het zicht te maken.”
Insprekers en andere mensen die het debat bijwoonden, reageerden teleurgesteld op de discussie. ,,Het is uitstel van executie”, zei Sjoerd Bosma van de Federatie voor Plaatselijke Belangen Achtkarspelen. Hij vond dat de Statenleden slecht op de hoogte waren van de situatie.
Volgens Henny van Asten van de PvdA liggen alle opties echter nog altijd open. Haar partij wil met CDA en ChristenUnie de komende tijd ook het steeds groter wordende landbouwverkeer aan de kaak stellen en landelijk op de politieke agenda zetten. Gedeputeerde Adema voelt daarin mee. ,,Landbouwverkeer mag hier maximaal drie meter breed zijn. In landen om ons heen is dat
Bron: Friesch Dagblad (07-12-2007)