Tinie van den Brink naar Sri Lanka om hulp te bieden
18 jan 2005
Grote hoeveelheid goederen wordt in rampgebied zorgvuldig uitgedeeld
Naar Sri Lanka om broodnodige hulp te bieden
SURHUISTERVEEN - De telefoon rinkelt constant, brieven, kaarten en e-mails komen uit het hele land en het aantal goederen dat wordt binnengebracht is onvoorstelbaar groot. Tinie van den Brink uit Surhuisterveen had van tevoren nooit gedacht dat de reacties zo overweldigend zouden zijn. Namens de stichting Lanka Lamai startte ze meteen na de zeebeving in Azië een inzamelingsactie voor Sri Lanka. De actie is vorige week stopgezet.
“Ik moet wat doen, dit is niet best”, dacht Tinie van den Brink op Tweede Kerstdag bij het zien van de beelden in het getroffen gebied in Azië. Heel impulsief startte ze een dag later een hulpactie. Er werden 570 brieven verstuurd met de vraag om vooral kleding, toiletartikelen en geld.
“Veel vrijwilligers door het hele land lazen de brief en zo werd de informatie verspreid als een olievlek”, vertelt mevrouw Van den Brink. “Ik had nooit verwacht dat het zo chaotisch zou worden.” Vanuit het hele land werden hulpgoederen gestuurd. Inmiddels zijn er twintig trailers mee gevuld terwijl in eerste instantie op een stuk of drie werd gerekend.
Al vele jaren onderhoudt het gezin Van den Brink contact met Sri Lanka. Ze hebben zelf drie kinderen van dit eiland geadopteerd en weten als geen ander wat daar nodig is. Samen met hun eerste kind namen ze een koffertje speelgoedolifanten mee van het Aziatische eiland. Die werden voor het goede doel verkocht op onder meer braderieën.
Door de jaren heen is zo de stichting Lanka Lamai ontstaan die momenteel zo’n vierhonderd wereldwinkels bevoorraadt. Met de opbrengst wordt op Sri Lanka onder meer een school gebouwd. Ieder jaar in januari gaat Tinie van den Brink naar dit eiland om inkopen te doen voor verkoop in Nederland en kijkt ze wat er nodig is.
Het hulpmateriaal stroomde na de ramp binnen en als een geschenk uit de hemel werden loodsen aangeboden voor opslag “Echt gek werden we van de telefoon”, vertelt de Feanster over de vele mensen die belden om te vragen op welke manier ze hulp konden bieden. Om het overzicht niet kwijt te raken, is de hulpactie vorige week stopgezet.
De kosten van zo’n duizend euro per container worden betaald door transporteur Traxx, die ook de ingekochte spullen voor Lanka Lamai overbrengt. “Echt geweldig vind ik dit soort gebaren.” Ook over de spontane hulp van vrijwilligers om de ingebrachte spullen te schiften is mevrouw Van den Brink laaiend enthousiast. “Zonder hun hulp was het niet gelukt.”
Over enkele dagen stapt ze op het vliegtuig naar het rampgebied. Ze heeft geen idee wat ze deze keer moet verwachten. Ze weet nu al dat er minstens dertig vaste producenten door het water zijn weggevaagd. “Het wordt vast een heftige ontmoeting”, zegt Tinie van den Brink die door alle drukte al erg vermoeid is en slecht slaapt. “Ik kan door alle emoties wel instorten.”
De goederen die onderweg zijn, zullen ongeveer gelijktijdig met Van den Brink op Sri Lanka arriveren. Ze gaat tot op de verzegeling controleren of alles goed is overgekomen en dan gericht de spullen uitdelen. “Hulp is echt broodnodig”, weet de hulpverleenster. “De mensen staan hier letterlijk in hun nakie en op sommige delen van het eiland is nog helemaal geen hulp.”
Met de ruim zeventigduizend euro die is ingezameld, kunnen we veel doen, aldus Van den Brink. Al vierduizend euro is besteed aan ‘emergency kids’. Met deze medicatie en eerste hulp spullen kunnen al tienduizend mensen geholpen worden. “We gaan kijken wat we met de rest van het geld kunnen doen. Huizen bouwen, hulp bieden... we zien wel.”
Bron: De Feanster (18-01-2005)
www.defeanster.com
www.defeanster.com