Toerist in Fryslân blijft belast
24 nov 2005
Toerist in Fryslân blijft belast
LEEUWARDEN – Tweederde van de Friese gemeenten heft toeristenbelasting. Afschaffing van deze belastingmaatregel zit er vooralsnog niet in. Alleen Weststellingwerf heeft dit onlangs gedaan. De afgelopen jaren hebben enkele gemeenten juist deze belastingmaatregel nieuw ingevoerd, zoals Heerenveen. Dat zegt Petra Ellens, regioconsulent van Recron in Fryslân.
De regioconsulent van de Friese recreatieondernemers zegt niet de indruk te hebben, dat veel Friese gemeenten de toeristenbelasting zullen afschaffen. De afgelopen zomermaanden zijn vanuit Fryslân wel honderden kaarten opgestuurd als protest tegen de heffing. Dat gebeurde in het kader van een nationale campagne van Recron voor het afschaffen van de toeristenbelasting. Alle protestkaarten worden volgende week aangeboden aan minister Remkes van Binnenlandse Zaken in Den Haag.
Ellens vindt dat gemeenten de toeristenbelasting vaak gebruiken om de begroting sluitend te krijgen. Het geld wordt lang niet altijd gestoken in het verbeteren van de toeristische infrastructuur. Bovendien worden de horecaondernemers met extra werk opgescheept om de gelden te innen.
Toeristen die Sneek aandoen, moeten met ingang van 2006 meer belasting betalen. Het tarief van de toeristenbelasting is in Sneek al jaren stabiel met 35 eurocent per nacht. Dat gaat nu omhoog naar vijftig eurocent, een toename van 43 procent. Toch blijft het onder het gemiddelde van de negentien Friese gemeenten die toeristenbelasting heffen; dat is namelijk 66 cent per nacht.
Op de waddeneilanden zal de toeristenbelasting niet worden afgeschaft, zegt burgemeester Visser van Terschelling. Het eiland gebruikt de opbrengst van de toeristenbelasting circa twee miljoen euro per jaar, voor de exploitatie van het zwembad, de beide gemeentemusea, het onderhoud van fietspaden en rioleringen en de nachtbewaking. “We zouden echt niet zonder kunnen”, aldus Visser.
Recron wil geen toeslag op overnachtingen of bootkaartjes, maar een belasting op de omzet die ondernemers halen op toeristische activiteiten. Volgens de Recron worden nu vooral de uitbaters van campings en hotels getroffen door de gemeentelijke heffing, terwijl het hele bedrijfsleven ervan profiteert.
“In sommige gemeentes bedraagt het aandeel toeristenbelasting in de overnachtingsprijs nu al twintig procent. Een gezin met twee kinderen is al snel zes tot acht euro per nacht kwijt”, zegt directeur Bolman van Recron. “Als dat zo doorgaat zal de toeristenbelasting een concurrentievervalsend element worden. Toeristen kiezen dan voor een camping een gemeente verderop, of ze gaan naar het buitenland.”
De brancheorganisatie laat momenteel een bureau uitzoeken hoe gemeenten kunnen omschakelen naar een nieuw systeem van toeristenbelasting. In dit systeem, vergelijkbaar met de Duitse ‘Kurtax’, betalen alle ondernemers een deel.
Bron: Friesch Dagblad (24-11-2005)