Uitbreiding archeologische routes Fryslân
26 jul 2005
Uitbreiding archeologische routes Fryslân
SNEEK - Het netwerk van archeologische fiets- en wandelroutes in Fryslân wordt de komende jaren flink uitgebreid. Ook komen er meer archeologische informatiecentra (steunpunten) in de provincie. Er worden routes met steunpunten opgezet in Harkema, Sneek en Veenklooster.
In Harkema wordt het informatiecentrum een onderdeel van Openluchtmuseum/themapark De Spitkeet. Waar in Veenklooster en Sneek de informatiecentra worden ingericht is nog niet bekend. Over de routes en het gebied verschijnen boekjes. In de informatiecentra komen permanente exposities over een archeologisch thema en er zal aandacht zijn voor belangwekkende opgravingen en vondsten.
In Fryslân zijn al archeologische routes in Wijnaldum, Hegebeintum, Oudebildtzijl en Bakkeveen. De belangstelling voor deze routes is goed, aldus een woordvoerder van de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek (ROB) in Amersfoort. Voor het samenstellen van de routes en het opzetten van de informatiecentra werken de gemeenten samen met de provincie Fryslân de Rijksdienst voor de ROB.
Sneek investeert de komende vier jaar 260.000 euro in archeologie. Naast geld voor een archeologische route en een informatiecentrum wil Sneek een gemeentelijk archeologiefonds creëren van 75.000 euro. Met geld uit dit fonds zullen archeologische toevalsvondsten bij particulieren en gemeentelijke projecten snel kunnen worden bekostigd. Met het instellen van een archeologiefonds wil de gemeente voorkomen dat bouwprojecten vertraging oplopen omdat er geen geld is voor archeologisch onderzoek.
De belangstelling voor de resultaten van archeologisch onderzoek is groot en neemt nog steeds toe. Archeologie appelleert sterk aan de behoefte van mensen om te onderzoeken en het onbekende te ontdekken, zo staat in beleidsnotitie archeologie Sporen van het verleden van de gemeente Sneek. Archeologie biedt een uitstekende gelegenheid om het cultuurtoerisme een impuls te geven, aldus de nota.
In Sneek moet nog veel onderzoek worden gedaan naar het verleden. Met name over de oorsprong van de stad bestaat nog veel onduidelijkheid. De gemeente verwacht dat bij nieuwbouwprojecten en weg- en waterwerken rekening moet worden gehouden met nieuwe vondsten.
Om het publiek meer bij archeologie in de stad te betrekken, geeft Sneek de nieuwsbrief Monumenten en Archeologie uit. De nieuwsbrief zal tweemaal per jaar verschijnen. De eerste uitgave werd gistermiddag door wethouder Van den Broek van Sneek overhandigd aan Hans de Haan, eigenaar van een monumentale boerderij aan de Ald Himdyk in Sneek. In de eerste nieuwsbrief wordt aandacht geschonken aan de restauratie van Waltastins aan de Marktstraat.
Bron: Friesch Dagblad (26-07-2005)