Veel belangstelling voor mestvergisting in Fryslân
01 nov 2005
Veel belangstelling voor mestvergisting in Fryslân
De provincie heeft onderzoek laten doen naar de potentie van mestvergisting voor de provincie Fryslân. Doel van het onderzoek was in kaart brengen potentie van mestvergisting is en welke initiatieven er zijn op het gebied van mestvergisting, en wat de problemen zijn waar agrariërs tegen aan lopen als ze een installatie willen realiseren op hun bedrijf. Het onderzoek is uitgevoerd door de Animal Sciences Group Wageningen in samenwerking met het Friese adviesbureau E-Kwadraat uit Berlicum.
Mestvergisting met aanvullend organisch materiaal is economisch rendabel en levert duurzaam geproduceerde energie. Het geproduceerde gas wordt omgezet in elektriciteit voor gebruik op het bedrijf en levering aan het net. De vrijgekomen warmte kan eveneens benut worden. Naast het economische en milieurendement voorziet de provincie positieve effecten voor de plattelandsontwikkeling. Het onderzoek dat nu is uitgevoerd had als doel de potentie van mestvergisting in de provincie vast te stellen en mogelijke belemmeringen om tot realisatie te komen te inventariseren.
Potentieberekening
Uit de potentieberekening komt naar voren dat 173 veehouderbedrijven en 8 varkenshouderijen in Fryslan van een zodanige omvang zijn dat mestvergisting een mogelijke bedrijfsactiviteit wordt in de toekomst. De potentiële duurzame elektriciteitsproductie wordt geschat op 277 miljoen kWh per jaar, wat neerkomt op de elektriciteitsvoorziening van 67.000 huishoudens. De bouw van bijna 200 vergistingsinstallaties zou een investering in de Friese veehouderij van ruim 102 miljoen euro betekenen. Hiermee wordt de werkgelegenheid bevorderd en de installaties dragen bij aan de leefbaarheid van het platteland.
Initiatieven
In totaal zijn er ruim 200 bedrijven die afgelopen winter interesse getoond hebben in mestvergisting betrokken in dit onderzoek. Het aantal bedrijven daarvan met concrete bouwplannen bedraagt 58. Verwacht wordt dat er eind 2005 acht à tien installaties duurzame energie produceren, voor 2006 zijn er 12 bedrijven met bouwplannen. Dit aantal is relatief nog klein. Uit het onderzoek blijkt dat een aantal potentieel geschikte bedrijven eerst willen zien hoe de huidige in werking zijnde installaties gaan presteren. Of men kiest vooralsnog eerst voor andere noodzakelijke bedrijfsinvesteringen. Tevens blijkt dat zo’n 25 % van de geïnteresseerden qua bedrijfsgrootte te klein is.
Wat betreft de lopende initiatieven ervaart de markt het aanvragen van de vereiste vergunningen als een tijdrovend proces. Om dat proces te versoepelen schreef de provincie een handreiking ten behoeve van de gemeenten en organiseerde een studiedag.
Als vervolgopdracht van de provincie worden tot en met 2007 maximaal acht werkende installaties gemonitord. De gegevens moeten inzicht geven in het rendement van de installaties voor economie, milieu en landbouw.
Bron: Provincie Fryslân (01-11-2005)
www.fryslan.nl
www.fryslan.nl