Veertig extra leraren door meer rijksgeld
28 mei 2005
Veertig extra leraren door meer rijksgeld
DEN HAAG - De hogere rijksbijdrage voor het wegwerken van leerachterstanden in het basisonderwijs zal Friesland ruim veertig extra leraren opleveren. Dit verwacht gedeputeerde Bertus Mulder op grond van eerdere berekeningen. Liefst 29 van de 31 Friese gemeenten gaan er financieel op vooruit, maakte het kabinet gisteren bekend.
De drempel waarbij scholen voor een bijdrage in aanmerking komen, gaat omlaag. Moest er nu sprake zijn van 9 procent achterstandsleerlingen voordat een school geld kreeg, onderwijsminister Maria van der Hoeven wil daar 5 of 6 procent van maken. In de Tweede Kamer zijn eerder al geluiden op gegaan om het percentage nog verder te verlagen. Als dat alsnog gebeurt, zal dat Friesland opnieuw een tiental extra leerkrachten opleveren.
In de huidige opzet tellen kinderen van allochtone afkomst zwaarder mee. Daardoor ging een groot deel van het huidige budget voor de helft naar de grote steden. Met de nieuwe verdeelsleutel gaan de vier grootste steden er 11 miljoen euro op achteruit, de dertig middelgrote steden (waaronder Leeuwarden) raken samen 4 miljoen euro kwijt en de kleine gemeenten krijgen de 15 miljoen euro er bij.
De nieuwe regels gaan op 1 augustus volgend jaar in. Er is dan jaarlijks 168 miljoen euro beschikbaar. Bepalend voor de toekenning is de taalachterstand die de leerlingen hebben en de opleiding van de ouders.
Mulder is “wiis” met het besluit van de ministerraad. Vanuit Friesland is de laatste anderhalf jaar constant aangedrongen op meer geld uit Den Haag. Uit onderzoek bleek dat leerlingen hier relatief de grootste moeite hebben om mee te komen.
Alleen Franekeradeel en Heerenveen gaan er in de nieuwe opzet op achteruit. Het Bildt, Leeuwarden en Weststellingwerf zien hun budget bescheiden toenemen. De andere Friese gemeenten krijgen er meer dan 10 procent bij.
Bron: Leeuwarder Courant (28-05-2005)
www.leeuwardercourant.nl
www.leeuwardercourant.nl