icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

Vergrijzing in kraamzorg

21 okt 2005
Vergrijzing in kraamzorg
 
LEEUWARDEN/GRONINGEN – Het is voor kraamverzorgsters onmogelijk om een economisch, zelfstandig bestaan op te bouwen. Door bezuinigingen van de zorgverzekeraars op de kraamzorg verdwijnen de fulltime banen in de sector in rap tempo. Vakbond Abvakabo FNV trekt aan de bel en wil overleg met de zorgverzekeraars.
 
Bij Stichting Kraamzorg Het Groene Kruis in Groningen is deze week gedeeltelijk ontslag aangevraagd voor vijftig tot zeventig fulltime kraamverzorgsters. Ook bij andere kraamorganisaties verdwijnen de fulltime banen. De Groninger stichting is genoodzaakt om mensen met contracten van 28 tot 36 uur te korten in verband met de nieuwe regelgeving.
 
Zorgverzekeraars hebben de verzorgingsduur van een kraamgezin teruggebracht van 60 tot 40 tot 44 uur per bevalling en eisen dat de zorg over acht dagen wordt uitgesmeerd. In de praktijk betekent dit dat een kraamverzorgster maximaal vijf uur per dag kan werken.
 
“Fulltimers kunnen in deze korte diensten onmogelijk een werkweek van 36 uur halen”, aldus W. Moorlag van de vakbond. Op termijn ziet hij grote problemen voor de kraamzorgbranche.
 
Voor schoolverlaters is een carrière in de kraamzorg niet haalbaar. Alleen een kraamverzorgster met een aantal jaren ervaring en minimaal 36 uur per week kan een modaal loon verdienen, aldus Moorlag. Het werk bij de kraamzorg is volgens hem niet te combineren met een andere baan, omdat een kraamverzorgster altijd oproepbaar moet zijn. Hij is bang dat de beroepsgroep door de nieuwe regelgeving zal vergrijzen.
 
S. Opheikens van Samenzorg in Leeuwarden, herkent het probleem ook. “Beginnelingen zijn niet hoog ingeschaald. Iemand moet een partner hebben met een goede baan als ze in de kraamzorg wil werken. Voor een alleenstaande jongere kan de branche niet genoeg perspectief bieden.”
 
Zijn instelling neemt alleen nog maar parttimers aan. Tot dusver heeft hij nog geen problemen gehad om vacatures te vullen. In de kraamzorgbranche wordt namelijk volop gereorganiseerd. De lage tarieven, als gevolg van de toegenomen concurrentie en internetveilingen, en het lage aantal geboortes in Nederland spelen de organisaties parten. “Er zijn veel ontslagen en die mensen zoeken weer nieuwe banen. Om die reden hebben we geen gebrek aan sollicitanten.”
 
O. Möller van zorgkantoor De Friesland is verbaasd over de commotie. Zijn organisatie geeft al twee jaar een gemiddeld aantal uren van 40 tot 41 uur per bevalling. “En dat heeft nooit voor problemen gehad. Wij hebben geen signalen dat de kraamzorgorganisaties hier niet mee uit de voeten kunnen. “ Opheikens stelt dat het probleem wel is aangekaard bij de zorgverzekeraar.
 
Moorlag van de FNV wil over de situatie in onderhandeling met de zorgverzekeraars over de problemen. De vakbonden zijn bezig om de zorgen in de kraamzorgsector te inventariseren en willen dan een gesprek aanvragen.
 
Möller ziet onderhandelingen met de vakbonden niet zitten. Het perspectief van de kraamverzorgsters de verantwoordelijkheid van de werkgever. “Zij hebben ingestemd met deze regeling en intern moeten ze dit zien op te lossen.”
 
Bron: Friesch Dagblad (21-10-2005)

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook