icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

Verzekeraar geeft arts regie over geldpot

04 jun 2005
Verzekeraar geeft arts regie over geldpot
 
LEEUWARDEN – Huisartsen houden de zeggenschap over het geld dat de zorgverzekeraars straks in handen krijgen. Dat beloven de regionale zorgverzekeraars, waaronder De Friesland. Zij hopen met deze belofte een einde te maken aan de verhitte onderhandelingen tussen de huisartsen en het ministerie van Volksgezondheid over dit onderwerp.
 
Minister Hoogervorst van Volksgezondheid wil het budget van de huisartsen herverdelen. De huisartsen krijgen een vast tarief en een bedrag per consult. De negentig miljoen euro die overblijft, wil hij aan de zorgverzekeraars geven. De huisartsen zouden dan met hen moeten onderhandelen over de verdeling van het geld. Het ministerie wil met deze maatregel innovatie in de praktijken stimuleren.
 
De Vereniging Regionale Zorgverzekeraars (VRC), waar ook zorgverzekeraar De Friesland lid van is, vindt dat er helemaal niet onderhandeld hoeft te worden. Als de huisartsen zelf heldere kwaliteitsplannen opstellen, zullen de regionale zorgverzekeraars niet moeilijk doen bij de uitkering van het geld. De zorgverzekeraars vinden dat de discussie tussen de overheid en de huisartsen te veel is gericht op geld en te weinig gaat om de kwaliteit van de zorg.
 
De Friese huisarts en actiecoördinator B. van Kapel is niet onder de indruk van het voorstel van de regionale zorgverzekeraars. “Voor die negentig miljoen moeten wij extra inspanningen leveren, terwijl we het bedrag voorheen zelf kregen. Waarom moeten wij een kwaliteitsplan schrijven? Wij hebben het in Nederland al behoorlijk goed voor elkaar.” Het opzetten en bijhouden van een kwaliteitsplan kost de huisartsen naar schatting twintigduizend euro.
 
Van Kapel vreest dat het uit handen geven van de negentig miljoen voor innovatie op termijn de deur open zet voor structurele bezuinigen op de huisartsenzorg. “Bij ministeriële aanwijzing kan het bedrag worden verhoogd tot honderd miljoen of meer.” Dit zou ten koste gaan van het geld dat voor de huisartsenzorg is bedoeld.
 
Bovendien is hij bang dat de huisartsen het bedrag niet in z’n totaliteit terugkrijgen. “Een deel van het geld zal bestempeld worden als winst of er wordt een deel afgehaald voor administratieve kosten.” De zorgverzekeraars zijn in het verleden geen betrouwbare partners gebleken, aldus Van Kapel.
 
Met name het wegbezuinigen van de ondersteuningsbureaus voor huisartsen zit hem dwars. De Friese huisartsen wilden een deel van het ontslagen personeel een baan geven in de nieuwe organisatie. “Maar dat wilde De Friesland niet. Nu hebben we te maken met mensen die nauwelijks zijn ingewerkt in de huisartsenzorg.”
 
Bron: Friesch Dagblad (04-06-2005)

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook