Verzet tegen heropenen zoutput Frisia
Galema hekelt planning Rijkswaterstaat
Verzet tegen heropenen zoutput Frisia
Leeuwarden - Het besluit van minister Van der Hoeven (EZ) om Frisia de zoutput bij Sexbierum te laten heropenen, is in Fryslân slecht gevallen. Gedeputeerde Galema spreekt van ,,een gelegenheidsargument”. De Friese bodem moet dalen omdat Rijkswaterstaat de planning niet op orde heeft, is de conclusie.
Galema werd gisteren gebeld door Economische Zaken en kreeg toen te horen dat alles binnen de bestaande vergunningen zou plaatsvinden. ,,Dat blijkt toch anders te liggen. De put die gesloten was, gaat weer open. Daar hebben we toch wel moeite mee.”
De gedeputeerde is voorzitter van het bestuurlijk overleg zout- en gaswinning, waarin alle partijen met de regio Noordwest-Fryslân overleggen. ,,Vanuit dit overleg hebben we vorig jaar aangedrongen op het stilleggen van de zoutwinning onder Friese bodem, zodat Frisia alle inspanningen kan richten op het onderzoeken van het winnen van zout uit een nieuw veld onder de Waddenzee. De minister heeft de Kamer toen ook toegezegd dat er alleen een vergunning verleend zou worden als er een goed onderbouwd plan zou liggen, en de noodzaak van winning duidelijk was. Daarvan is nu geen sprake.”
Volgens Galema is de zoutschaarste bij Rijkswaterstaat het enige argument voor de vergunningverlening. ,,Dat vind ik geen calamiteit. Dat Rijkswaterstaat na twee weken sneeuw al door alle voorraden strooizout heen is, dat is treurig. De dienst moet beter op haar tellen passen.”
Galema wijst er fijntjes op dat de magazijnen van de provincie nog voldoende zout bevatten om ook de komende dagen de provinciale wegen te strooien. ,,Dat is gewoon een kwestie van goede afspraken maken met de leveranciers. Als wij dat kunnen, dan moet een grote partij als Rijkswaterstaat dat helemaal goed kunnen. Wij betalen met z’n allen wegenbelasting om de wegen in goede staat te houden. Dan mag je verwachten dat het Rijk anticipeert op slechte weersomstandigheden.”
Galema is ook kritisch over het gemak waarmee Frisia het hoogwaardige zout verstrekt als strooizout. ,,Bij alle gesprekken met Frisia krijgen we te horen hoe zuiver dat zout wel niet is. Dat het in de chemische industrie gebruikt wordt. Ondertussen zien we het massaal over de weg gestrooid worden. Hoe moet ik dat zien?
Milieufederatie
Ook de Friese Milieu Federatie is bezorgd over het besluit van Van der Hoeven. ,,De extra zoutwinning kan grote gevolgen hebben voor het milieu en voor de waterhuishouding”, waarschuwt voorzitter Pieter de Haan. Hij vindt het ,,een typisch voorbeeld van kortetermijndenken. Zijn de Nederlandse wegen dit nu echt waard? Door extra zoutwinning kan bodemdaling optreden. Dat heeft langdurige consequenties. En dat terwijl we ook gewoon een paar dagen wat voorzichtiger zouden kunnen autorijden.”
De bodemdaling door zout- en gaswinning is nog altijd omgeven door onduidelijkheid over de effecten op lange termijn. Deskundigen verschillen van mening over de mate waarin de daling doorzet als de winning van zout en gas gestopt is.
Bron: Friesch Dagblad (08-01-2010)