Verzet tegen landelijk politiekorps
06 sep 2005
Verzet tegen landelijk politiekorps
LEEUWARDEN/DEN HAAG - Politiebonden, korpsbeheerders en de PvdA zien niets in het samensmelten van de huidige 26 politiekorpsen tot één nationale politieorganisatie. Zij vrezen dat landelijke prioriteiten dan voorrang krijgen en de politieman niet meer toekomt aan het aanpakken van lokale problemen.
Uit door NRC Handelsblad geciteerde vertrouwelijke verslagen van overleg tussen de ministers Johan Remkes (binnenlandse zaken) en Piet Hein Donner (justitie) blijkt dat beide bewindslieden op een landelijke politie aansturen. Hoewel Binnenlandse Zaken zegt dat de gesprekken nog niet zover gevorderd zijn, bevestigen ingewijden de strekking van de notitie.
PvdA-kamerlid Piet Straub vindt het streven naar een centraal aangestuurde politieorganisatie ,,vele bruggen te ver''. Volgens hem zal dan te veel de nadruk op terrorismebestrijding liggen. ,,Veiligheid heeft met veel meer te maken. Daarvoor heb je ook de invloed van het lokale bestuur nodig.'' Die inbreng dreigt te verdwijnen. Gemeenten zullen bij de aanpak van lokale misstanden afhankelijk zijn van wat het rijk wenst te doen.
Ook Hans van Duijn, voorzitter van de Algemene Politiebond is ronduit negatief over de plannen. Volgens Van Duijn zal zo'n reorganisatie leiden tot wat hij noemt het 'Bush-effect'. ,,Als de Amerikaanse president op bezoek komt, worden er veel agenten uit verschillende regio's ingezet. Dat gaat ten koste van het gewone werk in hun eigen gebied. Dat verschijnsel zullen we veel vaker zien als op landelijk niveau wordt bepaald wat de prioriteiten van de politie zijn.''
Kamerlid Straub, voormalig politiechef van Drachten, wijst er op dat een nieuwe reorganisatie veel tijd en energie zal kosten en daarom is afgeraden door de commissie-Leemhuis die over het politiebestel adviseerde. Leemhuis pleitte voor een landelijk beheer maar ook voor het instandhouden van de regiokorpsen.
CDA'er Rendert Algra wil in navolging van Leemhuis het beheer weghalen bij de burgemeester van de grootste gemeenten in de politieregio's. Door dat landelijk onder te brengen, kan de politie efficiënter optreden, beter informatie uitwisselen en computers, wagens en communicatieapparatuur op elkaar afstemmen. Hij verwacht dat de 26 korpsen wel blijven bestaan en dat gemeenten hun invloed houden op het politiewerk. De agent zal daardoor in zijn dagelijks werk weinig merken van de veranderingen.
Volgens korpsbeheerder Geert Dales van de Friese politie zijn de bestaande problemen ook binnen het huidige bestel op te lossen. ,,Het is allerminst zeker dat de Tweede Kamer zal instemmen met de vorming van een landelijk korps'', zegt Dales. De gemeenten bestoken de kamerfracties dan ook met hun argumenten tegen zo'n reorganisatie. ,,Dat feest is al in volle gang.''
Bron: Leeuwarder Courant (06-09-2005)