icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

Voorzieningen in Fryslân aardig op peil

09 jan 2007

Voorzieningen in Fryslân aardig op peil

 

LEEUWARDEN - Het aantal voorzieningen in Fryslân daalt minder hard dan in de rest van het land. Zowel in de plattelandsgemeenten als in de steden in Fryslân bleven meer voorzieningen overeind dan in andere delen van het land. Alleen in Flevoland en Drenthe bleven voorzieningen beter op peil.

 

Dat bleek gisteren uit cijfers gepubliceerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek. Een verklaring voor het feit dat er meer voorzieningen in Fryslân overeind blijven, heeft het CBS niet. Dat Fryslân een waterrijke provincie is, zou ermee te maken kunnen hebben. C. Melser van het CBS: ,,Water is vaak een reden om voorzieningen in stand te houden, omdat je nu eenmaal niet even over het water kunt rijden om bij een voorziening of een winkel te komen. In Zeeland zijn ook gebieden gescheiden door water en ook daar bleven meer voorzieningen dan gemiddeld overeind.”

 

Vooral in sportvoorzieningen is Fryslân erop vooruit gegaan sinds zes jaar geleden. In plattelandsgemeenten kwamen er 18 procent sportvoorzieningen bij. Landelijk was daarin geen groei te zien. In de Friese steden daalde het aantal voorzieningen op sportgebied weliswaar een beetje (- 3 procent), maar in vergelijking met andere steden (- 11 procent) valt dat mee. Alleen in Groningen kwamen er meer sportvoorzieningen bij (+ 33 procent).

 

Overigens is Groningen wel de provincie waar over het algemeen het meeste voorzieningen verdwenen. ,,Waarom is ons een raadsel”, zegt Melser van het CBS. ,,In andere gebieden waar veel voorzieningen zijn verdwenen, bijvoorbeeld de plattelandsgemeenten in Zuid-Holland, is het duidelijk wat er is gebeurd. Daar kunnen mensen voor voorzieningen terecht in grote steden in de buurt. Daardoor hoeven de voorzieningen niet overeind te worden gehouden in die gemeenten. Voor de plattelandsgemeenten in Groningen gaat dat niet op.”

 

Uit de cijfers van het CBS bleek ook dat banken veel filialen hebben gesloten. In de plattelandgemeenten verdween bijna veertig procent van de filialen, in de Friese steden was dat 45 procent. Dat wijkt overigens niet af van het landelijk gemiddelde. ,,Daarbij hebben we overigens de pinautomaten niet als vestiging van een bank gerekend”, legt Melser uit. ,,Pinautomaten hebben wel gezorgd voor de daling.

 

Ook het internetbankieren is een oorzaak van die enorme daling van het aantal bankfilialen. Mensen hoeven gewoon niet zo vaak meer naar de bank.”

 

Groenteman

Veel supermarkten verdwenen eveneens van het platteland van Fryslân. Het aantal winkels met levensmiddelen daalde met 15 procent. Ook in de steden kwamen minder supermarkten (7 procent). Overigens vertekenen die cijfers het beeld, volgens Melsers. ,,Schaalvergroting hebben we niet meegerekend. Als een supermarkt groter wordt, dan kunnen meer mensen daar boodschappen doen, maar dat zie je in de cijfers niet terug. Ook als een bakker, een slager en een groenteman samen in een winkel zitten, daalt het aantal bedrijven van 3 naar 1, terwijl het voorzieningenniveau niet achteruit gaat. We weten niet hoeveel invloed die factoren hebben.”

 

Het aantal winkels met mode en luxe artikelen steeg op in de plattelandsgemeenten licht, maar daalde juist in de steden. Volgens de horeca daalde overal met gemiddeld 10 procent.

 

Het aantal winkels en (vrijetijds-)voorzieningen daalde tussen 2001 en 2005 over het algemeen sneller in de stad dan op het platteland. In de stad zakte het aantal per 100.000 inwoners met 8 procent, tegen 6 procent op het platteland. In totaal blijft het aantal voorzieningen op het platteland wat minder dan in de stad.

 

Bron: Friesch Dagblad (09-01-2007)

www.frieschdagblad.nl

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook