Wethouder eerder op het matje roepen
05 jan 2006
Wethouder eerder op het matje roepen
LEEUWARDEN – Gemeenteraadsleden moeten burgemeester en wethouders gemakkelijker op het matje kunnen roepen. Nu nog is hiervoor een raadsmeerderheid nodig. Een “betekende minderheid” is voldoende, vindt minister Pechtold.
De minister van Bestuurlijke Vernieuwing schrijft dit in een brief aan de fractie van GroenLinks in de gemeente Schoonhoven. Die fractie bepleitte een soepeler zogeheten interpellatierecht. Bij een interpellatie wordt een bestuurder op het matje geroepen. Hij is dan verplicht uitleg te geven over een bepaalde zaak.
Nu moet een raadslid vaak eerst een raadsmeerderheid achter zich krijgen, wil hij een dergelijk debat houden. Maar de gemeenteraden zouden in navolging van de Tweede Kamer ook genoegen kunnen nemen met een “betekenende minderheid”, aldus Pechtold.
De minister lijkt het vanuit democratisch oogpunt beter om te volstaan met een minderheid zoals die in de Kamer gebruikelijk is. Daar moeten dertig van de 150 Kamerleden een interpellatieverzoek steunen voordat die doorgang vindt. Toch is Pechtold niet van plan de Gemeentewet te wijzigen, omdat hij van mening is dat de gemeenteraden de ruimte moeten hebben hun eigen beleid te bepalen.
Fractievoorzitter J. Wolters van het CDA in Achtkarspelen ziet wel wat in het voorstel van Pechtold. In Achtkarspelen wordt nu jaarlijks zo’n een à twee keer een interpellatiedebat aangevraagd. Niet vaak dus, aldus Wolters. “Misschien komt dat doordat het behalen van een raadsmeerderheid als een drempel wordt ervaren. Ik vind het redelijk te stellen dat wanneer eenderde van de raadsleden de aanvraag steunt, het debat er moet komen. Dan is er een substantiële behoefte aan zo’n debat. Maar ik voel er niets voor dat elk individueel raadslid maar kan interpelleren. Er moet natuurlijk wel draagkracht zijn voor een interpellatiedebat.”
W. Lap, GroenLinks-fractievoorzitter in Smallingerland en notoir aanvrager van interpellatiedebatten, is terughoudender. “Ik weet niet of dit enige bijdrage levert aan de relatie burger-bestuurder. Je kunt de structuur wel veranderen, maar als de cultuur niet verandert helpt het niks.”
In tweede instantie denkt Lap dat de nieuwe regel “een en ander zou kunnen verlevendigen”. “Maar er zijn allerhande mogelijkheden om te zeggen wat je wilt zeggen in de raadsvergaderingen. Daar hebben we geen D66-plannetje voor nodig.”
In de meeste gemeenteraden in Fryslân is het bijzonder moeilijk om een meerderheid te krijgen voor een interpellatiedebat. In verreweg de meeste gevallen wordt het college gesteund door een brede meerderheid in de gemeenteraad. De partijen hebben er weinig belang bij om het verzoek voor een interpellatiedebat te steunen als daarmee de positie van hun eigen wethouder, en daarmee mogelijk het college, in gevaar komt.
Bron: Friesch Dagblad (05-01-2006)