icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

Wind raast weer vrij door de wadduinen

02 nov 2005
Wind raast weer vrij door de wadduinen
 
TERSCHELLING - Het zand moet weer stuiven langs de Nederlandse kust. En planten en dieren die nu uit de duingebieden dreigen te verdwijnen, moeten weer een eigen, vaste plek krijgen. Staatsbosbeheer zal acht duingebieden van Terschelling tot het Zeeuwse Walcheren de komende vijf jaar onder handen nemen om de “oer-Hollandse” duinnatuur te herstellen.
 
Vooral Terschelling wordt flink onder handen genomen, vertelt Freek Zwart van Staatsbosbeheer. Op meer dan dertig plaatsen gaat ‘het mes’ in de duinen. Struiken en naaldbomen worden gekapt, sloten dichtgegooid en de bovengrond wordt afgeplagd. Vooral tussen paal 3 en 8 krijgt de wind straks meer vrij spel, hoopt Zwart.
 
Een van de meest ingrijpende veranderingen is dat er meer kuddes worden ingezet om de begroeiing in het duingebied kort te houden. Er komt een kudde van wel honderd Nederlandse landgeiten grazen. Dit is een oud-Hollands ras, dat enkele jaren geleden bijna was uitgestorven. Op Vlieland wordt de bestaande kudde Schotse Hooglanders uitgebreid.
 
De duinen hebben op veel plekken de afgelopen jaren veel schade opgelopen, zegt woordvoerster A. Helvoort van Staatsbosbeheer. Vooral verdroging, vermesting en het gebrek aan ruimte voor natuurlijke invloeden van zee en wind zijn de boosdoeners.
 
Vergrast
De schade zorgt in de praktijk voor een achteruitgang van de soortenrijkdom: verschillende planten en dieren verdwijnen en ‘gewone soorten’ gaan overheersen en overwoekeren. Met name in de jaren tachtig en negentig zijn de duinen hierdoor drastisch vergrast.
 
Staatsbosbeheer wil op verschillende manieren de ‘klassieke’ duinnatuur terugbrengen. Op sommige plekken zal dat via afplaggen gebeuren, terwijl elders juist nieuwe openingen weer voor meer wind en zeeïnvloeden moeten zorgen. “Er zijn ook stukken die begraasd gaan worden”, zegt Helvoort. Het konijn is de natuurlijke begrazer van de duinen, maar de besmettelijke Chinese ziekte VHS heeft deze populatie de afgelopen jaren gemarginaliseerd. Staatsbosbeheer kan volgens de woordvoerster geen konijnen uitzetten maar wel de dieren met rust laten in de hoop dat de populatie de ziekte overwint.
 
Het herstel en bescherming van de duinnatuur zijn belangrijk, vindt Staatsbosbeheer. Meer dan de helft van alle Nederlandse planten komt bijvoorbeeld in de duinen voor. Ook zijn de duingebieden internationaal gezien bijzonder omdat ze maar op een paar andere plekken ter wereld bestaan.
 
De komende vijf jaar is Staatsbosbeheer van plan acht duingebieden met een gezamenlijk oppervlak van 4700 hectare aan te pakken: Terschelling (2000 ha), Vlieland (550 ha), Texel, Noordwijk, Coepelduynen, Wassenaar, Kop van Schouwen en Walcheren. In totaal kost het duinherstelproject 5 miljoen euro. Europa draagt 2 miljoen euro bij in het kader van het zogeheten LIFE-project.
 
Bron: Friesch Dagblad (02-11-2005)

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook