Zwartrijder kan desnoods gevangenis in
10 jan 2006
Zwartrijder kan desnoods gevangenis in
LEEUWARDEN – Mensen die bij herhaling zonder kaartje in de trein worden betrapt, krijgen voortaan een minimale boete van 260 euro. Desnoods kunnen ze ook gevangenisstraf krijgen. Dat hebben de spoorwegen gisteren gemeld.
De Nederlandse Spoorwegen en het Openbaar Ministerie hebben afspraken gemaakt over de vervolging van notoire zwartrijders. De boete van 260 euro is vier keer zo hoog als de huidige geldstraf. Celstraf voor zwartrijden was nog niet eerder mogelijk. Wel werd twee jaar geleden in Fryslân een proef gedaan met het opleggen van een trein- en stationsverbod voor ‘veelplegers’. Dat bleek succesvol: van de vijftien hardleerse passagiers gingen elf uiteindelijk toch treinkaartjes kopen, drie kregen inderdaad een reisverbod.
De NS verwacht dat de maatregelen veel zwartrijders zullen afschrikken. “De dreiging van een celstraf is toch wel wat anders dan een boete”, zei een woordvoerder. Nederland telt enkele honderden notoire zwartrijders. De NS denkt dat het aantal 20 procent zal dalen door de hogere straffen.
Notoire zwartrijders zijn volgens de NS verantwoordelijk voor veel vervelende situaties in de trein. Bovendien vormen ze een behoorlijke kostenpost voor de onderneming. Jaarlijks is de NS meerdere miljoenen euro’s kwijt aan veelplegers. Het gaat om gederfde inkomsten en administratieve overlast.
De NS heeft eerder in Fryslân een proef gedaan waarbij veelplegers een stations- en treinverbod kregen. Dat was een succes, maar het bedrijf is niet van plan deze aanpak landelijk voor zwartrijders in te voeren. De strengere straffen zijn voor de NS voldoende.
Afgelopen jaar heeft het spoorbedrijf bovendien het boetebeleid aangescherpt. Mensen die zonder kaartje worden betrapt, moeten nu een boete van 35 euro plus de ritprijs betalen. Voorheen konden ze een iets duurder kaartje bij de conducteur kopen, of ze vroegen een zogenoemd ‘uvb-tje’, een Uitstel van Betaling. In dat geval stuurde de NS de rekening voor het kaartje op: volgens de spoorwegen leverde dit enorme administratiekosten op.
De NS zegt hiermee vooral de reiziger te pakken die de gok neemt betrapt te worden. Het aantal zwartrijders is 40 procent afgenomen. Veelplegers trekken zich volgens het bedrijf weinig van het nieuwe boetebeleid aan.
De treinlijnen vanuit Leeuwarden naar Harlingen, Stavoren en Groningen worden uitgevoerd door Arriva. Of de nieuwe afspraken tussen OM en NS ook voor Arriva gaan gelden, kon een woordvoerster vanochtend nog niet bevestigen. Arriva – destijds nog handelend onder de naam NoordNed – deed wel mee aan het eerdere proefproject met de trein- en stationsverboden.
Bron: Friesch Dagblad (10-01-2006)