Zwartwerken in de zomer riskante zaak
21 jul 2005
Zwartwerken in de zomer riskante zaak
LEEUWARDEN – Vier op de tien jongeren doet deze zomer vakantiewerk zonder arbeidscontract. De arbeidsvoorwaarden voor deze vakantiewerkers zijn allerbelabberdst. Dat constateert CNV jongeren na eigen onderzoek. Voorzitter A. Blokland van de jeugdorganisatie van de vakcentrale CNV vreest dat veel jongeren zwart werken. Hij baseert zich daarbij op onderzoek van zijn organisatie onder ruim vierhonderd vakantiewerkers met een gemiddelde leeftijd van zestien jaar.
Uit het onderzoek van CNV Jongeren blijkt dat 40 procent van de vakantiekrachten deze zomer een baantje heeft zonder arbeidscontract. Ruim eenderde van de jongeren ontvangt ook geen loonstrookje. Meer dan de helft heeft geen recht op vakantiedagen over de gewerkte uren en bijna 60 procent krijgt niet uitbetaald bij ziekte, zoals wettelijk is geregeld.
“Veel jongeren denken met zwart werken meer te verdienen, maar dat is vaak helemaal niet waar”, aldus Blokland. “Ze vergeten dat ze bij wit werk belasting en premies kunnen terugvragen. Bovendien is het grootste gevaar van zwart werk dat je niet verzekerd bent tegen ziekte en ongevallen.”
Veel werkgevers handelen alsof ze onwetend zijn, zegt Blokland. CNV Jongeren voert daarom deze zomer campagne om zowel vakantiekrachten als werkgevers te wijzen op hun rechten en plichten. “Wij zijn er niet op uit vakantiewerk helemaal te regelen als gewone arbeid, maar werkgevers en jongeren moeten wel hun gezond verstand gebruiken. Zorg er in ieder geval voor dat je goed verzekerd bent, en werk wit”, stelt Blokland. De jongeren moeten volgens hem ook goed worden ingewerkt en begeleid, al duurt een vakantiebaan vaak maar kort.
Het CDA wil dat tijdens de jaarlijkse controle van vakantiewerk door de Arbeidsinspectie niet alleen naar werkomstandigheden wordt gekeken, maar ook naar betaalde premies en belastingen. Volgens vice-voorzitter Verburg van de Tweede-Kamerfractie van het CDA moeten in de zomer ook inspecteurs van de Belastingdienst en uitkeringsinstantie UWV mee op controle. Ook vindt zij dat werkgeversorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland een verantwoordelijkheid hebben.
Een woordvoerster van MKB-Nederland stelt in een reactie dat de organisatie voor middelgrote en kleine ondernemers elk jaar een brochure over vakantiewerk uitgeeft. “Daarin staan de speciale procedures en een standaard arbeidscontractje. We adviseren onze achterban natuurlijk om het legaal te doen, maar hebben niet alle ondernemers in de hand.”
Het UWV heeft geen speciale aandacht voor vakantiewerk. “Wij controleren vooral in sectoren met verhoogde risico’s op zwart werk. Dat zijn bijvoorbeeld de horeca, land- en tuinbouw waar in drukke tijden, zoals de zomer en het oogstseizoen, ook veel jongeren werken”, aldus een woordvoerder.
Bron: Friesch Dagblad (21-07-2005)