icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

‘Bromkenteken’ loopt goed

11 nov 2005
Nog onduidelijkheid rond klassieke brommers
 
‘Bromkenteken’ loopt goed
 
LEEUWARDEN – De uitgifte van bromfietskentekens komt goed op gang, meldde minister Peijs van Verkeer gisteren aan de Tweede Kamer. Bromfietseigenaren zijn in elk geval goed op de hoogte van de plicht een kenteken te voeren, die 1 januari 2007 ingaat. Er is alleen nog onduidelijkheid rond historische brommers van voor 1974.
 
Inmiddels heeft, binnen twee maanden na de invoering, ruim 14 procent van de bromfietseigenaren zich gemeld. Sinds 1 september zijn 72.238 kentekens aangevraagd en 60.147 bewijzen afgegeven. Dit zijn landelijke cijfers. Volgens K. Peters van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW), afdeling Noord-Nederland, zijn specifieke Friese cijfers niet beschikbaar. “Het uitsplitsen naar regionale cijfers is een bewerkelijke operatie die we voorlopig niet uitvoeren.”
 
S. van der Meulen van het Regionaal Orgaan voor de Verkeersveiligheid Fryslân (ROF): “Het enthousiasme is in elk geval groter dan eerder werd gedacht.”
 
In de afgelopen twee maanden waren er wat opstartproblemen, die volgens Peters inmiddels verholpen zijn. Het computerprogramma waarmee de schouwbedrijven (de bedrijven die de brommer controleren) hun bevindingen aan de RDW door moeten geven, werkte in het begin niet altijd.
De uitgifte van kentekens voor historische bromfietsen (bouwjaar voor 1974) hapert momenteel hier en daar. Landelijk zijn er inmiddels 3526 kentekens geregistreerd. De vrees bestond dat een groot deel van deze oude tweewielers het nieuwe kenteken zou mislopen, omdat de vereiste papieren of goedkeuringsmerken niet meer te vinden zijn. Het aantal afwijzigingen (136) in deze categorie is echter “relatief gering”, meldde de minister.
 
“Veel eigenaren van zulke brommers krijgen een brief van ons, waarin we vragen om meer informatie”, aldus Peters van de RDW. “Die brief wordt nogal eens – onterecht – gelezen als een afwijzing.”
 
Zonder ‘typegoedkeuring’ krijgt een klassieke brommer geen kenteken. Het stickertje waarop die informatie op het frame werd aangebracht is vaak onleesbaar geworden. Peters: “Met een oude handleiding of brochure kunnen wij al heel veel. Je kunt ook een verklaring bij een brommerclub halen. Die geldt ook.”
 
Van der Meulen constateert nog “een hobbeltje”. Sommige bromfietseigenaren vragen een kentekenbewijs met het oog op een toekomstige doorverkoop van hun bromfiets of scooter. De plaat brengen ze niet aan op de brommer, omdat je daarmee traceerbaar bent. Het kenteken wordt door flitspalen herkend, zodat de overtredende eigenaar niet meer staande gehouden hoeft te worden om een boete te krijgen. “Iemand die zijn kenteken niet aanbrengt is strafbaar, en daar kan de politie vrij gemakkelijk achter komen via de verzekeraar.”
 
Bron: Friesch Dagblad (11-11-2005)

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook