icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

‘Dijken wellicht versneld verstevigen’

05 sep 2005
‘Dijken wellicht versneld verstevigen’
 
LEEUWARDEN – Staatssecretaris Schultz van Hagen van Verkeer en Waterstaat gaat rampenplannen opstellen voor alle gebieden in Nederland die bij een eventuele dijkdoorbraak onder water komen te staan. Wetterskip Fryslân bereidt intussen onderhoudsprojecten aan een kwart van de Friese zee- en IJsselmeerdijken voor, die mogelijk versneld worden uitgevoerd.
 
Wetterskip Fryslân is voortdurend “behoorlijk alert” op de kwaliteit van de dijken, meldt coördinator waterkeringen W. de Vries van het waterschap. “De hoogste prioriteit hebben op het moment de asfaltdijken. Het slijtagegedrag van asfaltdijken is nog niet helemaal bekend.”
 
Van de 170 kilometer zee- en IJsselmeerdijken in Fryslân bestaat vijftig kilometer uit asfaltdijken. Wetterskip Fryslân doet intensief onderzoek op zes van die vijftig kilometer. Het waterschap is ook steeds bezig met het hier en daar herzetten van basalt.
 
Omdat het benodigde Rijksgeld voor groot onderhoud aan de dijken pas vrijkomt nadat de Tweede Kamer er volgend jaar over heeft beslist, overweegt Wetterskip Fryslân in een aantal gevallen het geld zelf voor te schieten. De Vries: “Maar dan zouden we de rente zelf moeten betalen. We zijn dus voortdurend op bestuurlijk en politiek vlak aan het schipperen.”
 
De staatssecretaris is alert op overstromingen nu zich in het zuiden van de Verenigde Staten een ramp heeft voltrokken van de omvang van de Nederlandse Watersnoodramp in 1953. Schultz van Hagen wil alle risicogebieden in kaart brengen en samen met minister Remkes (Binnenlandse Zaken) de bestaande rampenplannen toetsen en eventueel aanpassen.
 
In Fryslân zijn de zwakke plekken in de zee- en IJsselmeerdijken vorig jaar geïnventariseerd. In februari werd dit vijfjaarlijkse evaluatierapport (in het kader van de Wet op de Waterkering) gepubliceerd. Het rapport ligt al bij de staatssecretaris, die op basis van alle evaluatierapporten van Nederlandse waterschappen een plan de campagne opstelt, dat ze volgend jaar aan de Tweede Kamer voorlegt.
 
Ruim een kwart van de Friese dijken voldoet niet aan de norm die in de Wet op de Waterkering gesteld is. De Deltacommissie – ingesteld na de ramp in 1953 – heeft als norm voor de Nederlandse grote steden een ‘overschrijdingsrisico’ van eenmaal in de 10.000 jaar gesteld. Alleen bij een storm die eens in de 10.000 jaar voorkomt mogen de dijken breken. In Fryslân is dat overschrijdingsrisico vastgesteld op eens in de 4000 jaar. In het rivierengebied 1250 jaar. In Louisiana was de maximale belasting van de dijken berekend op stormen die eens en de dertig jaar voorkomen.
 
Om calamiteitenplannen te kunnen toetsen en opstellen, is Wetterskip Fryslân samen met waterschap Noorderzijlvest bezig ‘indundatieberekingen’ te maken: hoe stroomt het water over de akkers als er een overstroming komt? Later dit jaar worden de resultaten van dit onderzoek verwacht.
 
Bron: Friesch Dagblad (05-09-2005)

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook