icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

‘Er wordt te veel gesloopt’

18 nov 2005
Inleider op symposium verdedigt de kwaliteit van naoorlogse woonwijken
 
‘Er wordt te veel gesloopt’
 
SNEEK – Er bestaan veel vooroordelen over de Nederlandse woonwijken die gebouwd zijn in de jaren vijftig en zestig, de periode van de wederopbouw. De wijken hebben ten onrechte een slecht imago; er zou meer behouden moeten blijven.
 
Dat zei mevrouw A. Blom van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg gisteren in Sneek. Zij hield daar een inleiding op het symposium Toekomst voor de wederopbouw, slopen of sparen in het naoorlogse Fryslân . “Het is echt niet alleen maar treurigheid in de naoorlogse wijken”, zei Blom. Wat haar betreft worden er in deze wijken te veel huizen gesloopt en vervangen door nieuwbouw. “Ik pleit voor meer renovatie.”
 
Blom verzet zich tegen het beeld dat de woningen uit de periode van de wederopbouw geen enkele kwaliteit hebben. “Dat is een fabel. Ik noem het de mythe van de waardeloze woning. De naoorlogse woonwijken hebben meer kwaliteit dan doorgaans wordt verondersteld.”
 
Volgens Blom kiezen gemeenten en woningbouwcorporaties bij het maken van plannen te snel voor sloop. Zij adviseert de gemeenten om in een vroegtijdig stadium de cultuurhistorische waarde van een wijk te bepalen.
 
“Van een corporatie kun je dat niet verwachten. Die leggen de nadruk op de boekwaarde van een woning.”
 
Blom kreeg tijdens het symposium tegengas van M. Tankink, directeur van KAW architecten in Groningen. Dit bureau is onder meer betrokken bij de woensdag gepresenteerde plannen voor de wijk Noorderhoek in Sneek. Tanking zei onomwonden dat er nog veel meer naoorlogse woningen vervangen moeten worden. “Ik ben geen fan van de wederopbouw. De huizen uit die tijd zijn klein, ze missen kwaliteit en ze staan in geïsoleerd gelegen wijken. Bovendien zijn er heel veel van.”
Volgens Tankink is het volstrekt logisch dat de huizen uit de wederopbouw plat gaan. “Ze zijn op.”
 
Tankink: “Wijs enkele naoorlogse wijken aan die uit cultuurhistorisch oogpunt behouden zouden moeten blijven en vervang de rest.”
 
Mevrouw A. Colijn, mededirecteur van onderzoeks- en ontwerpbureau Feekes & Colijn in Utrecht, pleitte ervoor om bij herstructurering van woonwijken veel inspraak te geven aan de bewoners. “Mensen vinden hun huis en de woonomgeving heel belangrijk. Je bent waar je woont, zeg ik altijd. Daar moeten gemeenten, corporaties en architecten goed rekening mee houden.”
 
In Fryslân vinden momenteel grote wijkvernieuwingen plaats in onder meer Leeuwarden (Vrijheidswijk), Sneek (Tuindorp), Heerenveen (De Greiden) en Skarsterlân (Zuiderveld).
 
Bron: Friesch Dagblad (18-11-2005)

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook