icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

‘Het gaat fout met de ov-chipkaart’

17 jan 2007

‘Het gaat fout met de ov-chipkaart’

 

LEEUWARDEN - Het gaat de verkeerde kant op met de ontwikkeling van de ov-chipkaart, het nieuwe algemene vervoerbewijs voor bus, trein, tram en metro. Dat stelt Rover, de belangenorganisatie van reizigers. Rover heeft een brandbrief geschreven, waarin met name demissionair minister Peijs van Verkeer harde kritiek krijgt.

 

De Consumentenbond is ook bezorgd. In de Tweede Kamer gaan bij ChristenUnie en PvdA stemmen op de landelijke publiciteitscampagne over de komst van de chipkaart, waarvoor de minister op 1 februari de aftrap zou geven, uit te stellen.

 

,,Peijs laat de ontwikkeling te veel over aan de vervoerbedrijven”, noemt woordvoerder R. Spithorst van Rover als voornaamste probleem. ,,Wij zijn vanaf het begin wel betrokken bij de introductie van de chipkaart, maar we zien in die overleggen de belangen van de reiziger steeds verder achter de horizon verdwijnen

 

Het basisidee van de chipkaart, die op 1 januari 2009 de strippenkaart en de treinkaartjes helemaal moet vervangen, is goed, zegt Spithorst. ,,Geen zorgen over kaartjes of strippen, gewoon de deur uitgaan en af en toe je kaart langs een oog halen, is op zichzelf ideaal. Helemaal omdat zo’n systeem in principe ook de beste prijs voor je kan berekenen.”

 

Daar zit hem echter ook meteen de kneep. Door onderlinge onenigheid zijn vervoerders als de NS, Connexxion, HTM en RET tot nu toe niet van plan om hun kortingsregelingen en voordeelpassen op elkaar af te stemmen. ,,Daardoor ga je waarschijnlijk voor al je overstappen een enkele reis tarief betalen”, moppert Spithorst. Zelfs een retourtje met alleen een NS-trein wordt een stuk duurder, want de chipkaart registreert twee dure enkele reizen in plaats van een voordelig retourtje. ,,Tenzij je eerst bij een automaat je kaart gaat ‘opwaarderen’ met een retour-reis, maar dan is het hele gemak van de chipkaart weer weg.”

 

Rover is ook bang dat er straks ondanks alle inspanningen niet één ov-kaart komt, maar dat iedere maatschappij zijn eigen chipkaart invoert. ,,De NS en de Limburgse vervoerder Veolia koersen daar momenteel wel op af”, zegt Spithorst. ,,Dan zit de reiziger dus straks toch met een hele stapel pasjes.

 

Geleidelijk ingevoerd

De ov-chipkaart wordt de komende twee jaar geleidelijk ingevoerd. Busbedrijf Arriva (stadsdienst Leeuwarden en Zuidoost-Fryslân) oefent op dit moment met vijftig testrijders op een aantal buslijnen. Die testgroep wordt binnenkort uitgebreid naar duizend personen. De grootste busvervoerder van Fryslân, Connexxion, experimenteert vooral in zijn concessiegebieden bij Rotterdam, waar in principe alle reizigers al gebruik kunnen maken van de chipkaart.

 

,,Wij zien echter dat het overgrote deel van de reizigers het nog gewoon bij het vertrouwde kaartje houdt en dat is geen goed teken”, zegt Spithorst.

 

Bron: Friesch Dagblad (17-01-2007)

www.frieschdagblad.nl

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook