‘Houd Omrop in ether voor Fries zonder kabel’
26 sep 2005
‘Houd Omrop in ether voor Fries zonder kabel’
Leeuwarden – Als het ministerie van Economische Zaken volgend jaar de etheruitzending van Nederland 1, 2 en 3 stopzet, moet het mogelijk zijn dat de regionale omroepen voorlopig nog wel via de ether worden uitgezonden. Dit voorstel doen de gezamenlijke regionale omroepen aan staatssecretaris Van Gennip van EZ.
De verlenging van de analoge uitzending via de ether is noodzakelijk omdat de alternatieven nog niet toereikend zijn, vindt directeur P. Gaanderse van Omrop Fryslân.
EZ wil elf miljoen euro per jaar besparen door de analoge uitzending van de publieke omroepen te staken. Naar schatting 30.000 Friese huishoudens kunnen niet aangesloten worden op het kabelnet, en zouden de tv-programma’s van Omrop Fryslân niet meer kunnen ontvangen als die uit de ether verdwijnt. Alternatieven zijn Digitenne, waarmee de signalen digitaal worden uitgezonden, of satelliet, zodat schotelbezitters de programma’s kunnen zien. Digitenne is nog lang niet van de grond in Fryslân, en Gaanderse vraagt zich af of dat ooit gaat lukken. “Digitenne is veel storingsgevoeliger dan eerder werd aangenomen, en de zenders hebben ook niet zo’n grote dekking.”
Er zouden dus meerdere zendmasten in Fryslân moeten komen. Er staat er nog niet één. “De overheid is niet in staat om de dekking in Fryslân goed te organiseren”, vermoedt Gaanderse.
ROOS, de koepelorganisatie van regionale omroepen, pleit er bij EZ voor alternatieven, zoals het voorlopig analoog blijven uitzenden van de regionalen, om die later als alternatief én via de satelliet, én via digitenne uit te zenden. De partijen zitten wekelijks om de tafel. Gaanderse: “Het contact met het ministerie is niet makkelijk.”
Wat precies de gevolgen zijn voor Omrop Fryslân als die uit de ether verdwijnt, kan Gaanderse nog niet zeggen. “Eén: het is nog niet zo ver. Twee: We willen het niet zo ver laten komen. En drie: We zullen er in de praktijk achter moeten komen wat de gevolgen precies zijn.”
Diverse Kamerfracties steunen Gaanderse en ROOS. CDA’er J. Atsma heeft al aangegeven dat hij vindt dat er eerst een alternatief moet zijn voor er verder actie wordt ondernomen. Mediawoordvoerder A. Slob van de ChristenUnie-fractie valt hem bij: “Je moet nu geen beslissing nemen waarvan je de gevolgen niet kunt overzien. Maar zo’n oplossing om de regionale omroepen voorlopig analoog te blijven uitzenden, is een prima next best -optie. We zullen met plakbandjes en paperclips de boel een beetje bij elkaar moeten houden. Je ziet dat deze bewindslieden helemaal geen aandacht hebben voor de regionale omroepen. Ook in de notitie over de toekomst van de publieke omroep van staatssecretaris Van der Laan wordt de regionale omroep helemaal niet genoemd.”
Bron: Friesch Dagblad (26-09-2005)