icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

‘Hufterwoning’ geen oplossing woonoverlast

22 nov 2005
‘Hufterwoning’ geen oplossing woonoverlast
 
JOURE – De bouw van speciale woningen voor overlastgevende huurders is geen oplossing voor woonoverlast. Het aantal mensen dat problemen veroorzaakt, is in Fryslân te klein om ‘asocontainers’ te bouwen. Voor overlastgevers moet echter wel ruimte worden gemaakt, zowel in nieuwbouwwijken als na herstructurering van buurten.Dit zijn enkele van de conclusies die een provinciale stuurgroep heeft getrokken nadat zij zich een jaar heeft beziggehouden met woonproblemen en de daaraan gekoppelde schuldenproblematiek.
 
De stuurgroep werd geleid door de Vereniging Friese Gemeenten (VFG). Aan tafel zaten verder de vertegenwoordigers van Friese woningbouwcorporaties, verslavingszorg, Stichting Maatschappelijke Opvang (SMO) Fryslân, de Gemeentelijke Krediet Bank en de Regionale Maatschappelijke Zorg Fryslân. De groep ontstond vorig jaar nadat verschillende partijen constateerden dat de armoede onder Friezen in toenemende mate leidde tot huisuitzetting en woonoverlast.
 
Het rapport dat de stuurgroep nu heeft opgesteld, leidt tot een convenant dat de gemeenten, nutsbedrijven en de woningcorporaties eind januari gaan ondertekenen. Hierin wordt geregeld dat corporaties en gemeenten aan elkaar duidelijk maken wanneer mensen schulden opbouwen en hoe die problemen kunnen worden aangepakt. “Hoe dat precies gebeurt, spreken gemeenten op hun eigen niveau af met de corporaties en nutsbedrijven”, zegt wethouder Hemmes van Skarsterlân die in de stuurgroep ziet.
 
Uit het onderzoek van de stuurgroep blijkt, dat geldproblemen vaak zorgen voor afwijkend gedrag. “Soms liggen drugs- en drankproblemen immers aan de schuld ten grondslag. Dit heeft onvermijdelijk gevolg voor het woongedrag”, aldus Hemmes. De stuurgroep adviseert voor deze problemen meer woonbegeleiding moet worden ingesteld. Mensen die vanuit de opvang weer naar een eigen huis gaan, zouden een woondiploma moeten halen voordat ze een huis kunnen betrekken.
 
De stuurgroep concludeert verder dat er altijd mensen zijn die “een afwijkende woonstijl” hebben. “We hebben het in die gevallen over bewoners die meer geluid produceren of de omgeving van hun huis niet zo netjes houden. In de doorsnee nieuwbouwwijk vallen die mensen negatief op. Je zou in de wijken best buurten kunnen maken die minder in het oog springen, waar die mensen gewoon hun gang kunnen gaan. Ook bij herstructurering van oude wijken moet er met die mensen rekening worden gehouden. Vaak zijn het juist die ‘gedoogplekken’ die verdwijnen na het opknappen van de buurt.”
 
De stuurgroep ziet er niets in hiervoor speciaal provinciaal beleid te maken. “Plattelandsgemeenten lossen de problemen relatief makkelijk op door mensen een plek op de ruimte aan te bieden. Leeuwarden heeft haar eigen beleid om woonoverlast te bestrijden.”
 
Bron: Friesch Dagblad (22-11-2005)

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook