icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

‘Openhouden kleine banken kost 10 miljoen’

26 sep 2005
‘Openhouden kleine banken kost 10 miljoen’
 
Den Haag – Het openhouden van vestigingen in dorpen hoeft de banken maar tien miljoen euro per jaar te kosten. Dat staat in een rapport dat financieel woordvoerder Ferd Crone van de PvdA vandaag aanbiedt aan de Tweede Kamer.
 
Crone diende vorig een initiatiefwetsvoorstel in om banken te dwingen per vijfduizend inwoners minstens een bankloket open te houden. Niemand zou ooit verder dan drie kilometer van een bankloket af hoeven wonen. Enige uitzondering hierop zijn de bijna onbewoonde gebieden. Volgens Crone kost deze maatregel de banken “slechts” 10 miljoen euro, en dat is 0,1 procent van hun nettowinst van de grootbanken.
 
Als het wetsvoorstel van Crone wordt aangenomen, beoordeelt de minister van Financiën of er ergens in Nederland een “witte vlek” bestaat, een gebied zonder bank. Vervolgens kunnen banken zich inschrijven om in zo’n gebied een bankvestiging te openen. “Dat hoeft geen apart gebouw te zijn”, benadrukt Crone. “Het kan ook gaan om een vestiging in een vvv, een drogisterij, een ziekenhuis of een gemeentehuis.” De bank die de vestiging het goedkoopst kan realiseren, mag zich vestigen in het gebied. Als geen van de banken zich inschrijft, kan de minister volgens het wetsvoorstel een bank aanwijzen, die dan verplicht wordt een vestiging te openen. De minister kan dat doen, omdat banken afhankelijk zijn van een vergunning om hun bancaire werk te mogen uitvoeren.
 
Het rapport dat Crone vandaag indient, is gemaakt op verzoek van de Raad van State, die veel vragen had bij het wetsvoorstel.
 
Crone verwacht dat het CDA zijn voorstel zal steunen. Het CDA moet kleur bekennen en kiezen tussen het maatschappelijk belang en de commerciële belangen van de grootbanken, vindt Crone.
 
Achtergrond van het wetsvoorstel is dat steeds meer banken vestigingen sluiten. In 2000 waren er nog zo'n zevenduizend bankkantoren, eind vorig jaar waren er nog maar 3700 bankkantoren over. “En het eind van de sluitingsdrift is nog niet in zicht. In dit tempo sluit in 2011 het laatste bankkantoor zijn deuren”, zegt Crone in een toelichting. “Momenteel heeft Nederland in de EU bijna het laagste aantal bankkantoren per 100.000 inwoners.”
 
In een eerdere reactie op het voorstel gaf de Rabobank aan niets in het wetsvoorstel van Crone te zien. Het is in de ogen van de bank een te zwaar middel voor een relatief klein probleem. En daarbij kan het tegenovergestelde gebeuren van wat het voorstel beoogt. Banken kunnen bijvoorbeeld juist zelfstandige vestigingen sluiten om vervolgens, met steun van de minister, een kleine vestiging in een bestaande winkel te openen. Daarbij vindt de bank dat de banken onnodig op kosten gejaagd worden.
 
Bron: Friesch Dagblad (26-09-2005)

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook