icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

‘Oppassen bij pgb-advies’

23 sep 2005
‘Per Saldo’ waarschuwt voor malafide praktijken
 
‘Oppassen bij pgb-advies’
 
Leeuwarden – De belangenvereniging voor Pgb-adviseurs, Per Saldo, waarschuwt leden voor malafide bemiddelingsbureaus. Bij veel bureaus is de kwaliteit onder de maat, stelt de vereniging: cliënten krijgen dan geen inzicht in het beheer van hun zorgbudget en er worden vaak veel te hoge tarieven berekend voor de hulp.
 
In Fryslân zijn onlangs pgb-houders gedupeerd door het bedrijf Luxor Onbezorgd Zorgzaam uit Hurdegaryp. Directeur H. van Rees zou beloftes aan zijn cliënten niet nakomen. De directeur blijkt onvindbaar.
 
Sinds 2003 zijn de mogelijkheden voor persoonsgebonden budget verruimd. Sinds die tijd zijn er ook bemiddelingsbureaus opgezet om mensen te helpen bij het aanvragen van een pgb-budget en het afhandelen van de administratieve bijkomstigheden. Per Saldo liet vorig jaar een onderzoek uitvoeren onder 22 advies- en bemiddelingsbureaus door de Consumentenbond. Uiteindelijk kon de bond van slechts zes bureaus genoeg informatie verzamelen. Daaruit bleek dat veel bureaus onduidelijk te werk gaan.
 
Samen met Per Saldo is er een branchevereniging voor bemiddelingsbureaus opgezet: de Nederlandse Brancheorganisatie PGB Adviseurs (NBPA). De organisatie heeft nu 25 leden. Secretaris H. van der Linde schat dat er in totaal zeker honderd adviesbureaus zijn die zich bezighouden met pgb. Per Saldo en de NBPA werken aan een kwaliteitskeurmerk.
 
Tot dusver is er weinig controle op de branche, vindt K. Dijkman van Per Saldo. “Zo’n keurmerk moet er gewoon komen. We sturen nu een checklist naar onze leden met zaken waarop ze moeten letten als ze in zee gaan met een bemiddelingsbureau. Ook adviseren we hen te checken of iemand bij de NBPA is aangesloten. Het is niet per se zo dat andere organisaties altijd slecht zijn, maar zo heb je wel de meeste controle daarop.”
 
O. Möller, woordvoerder van Zorgkantoor De Friesland, reageert geschokt op de vermeende oplichting. “We weten niet wat er precies aan de hand is, maar als er inderdaad sprake is van misbruik dan is dat diep, diep triest. We hebben het hier over uiterst kwetsbare mensen, die het vaak al financieel krap hebben. Het zijn mensen die waarschijnlijk al lang in de ziektewet of in de bijstand zitten.”
 
Bij het pgb-budget zit een vrij besteedbaar bedrag dat kan worden gebruikt voor bemiddeling. Volgens Möller mag pgb-geld niet gebruikt worden voor administratiekosten. Als aan het einde van het jaar blijkt dat een deel van het budget wel gebruikt is voor dergelijke zaken, moet de pgb-houder dat terugbetalen. Afhankelijk van de gehanteerde tarieven kan dat bedrag behoorlijk oplopen.
 
Volgens H. van der Linde van de NBPA is een bedrag van veertig tot vijftig euro per maand gebruikelijk. Hij weet echter dat sommige bureaus bedragen tot vierhonderd euro per maand vragen. “Dat is natuurlijk bizar.”
 
Bron: Friesch Dagblad (23-09-2005)

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook